LIVE VIDEÓK

TECHNO TV

100% TECHNO

1 órás live techno party felvételek és élő közvetítés a bulikról. Ne maradj le róluk! Ha netán még sem tudtad élőben elcsípni valamelyik bulit vagy újra felidéznéd azt, akkor nézd meg az archívumban ...

RÁKATTANOK!
 

100% TECHNO

TECHNO RÁDIÓ

14 műsor // több száz óra mix
- UMEK
- Marco Bailey
- Chris Liebing
- Tom hades
- Alex Bau
- Blind Spot
- T3CHNASIA
- És még sokan mások...

HÚ, EZT HALLGATOM
 

NEW COLLECTION

TECHNO STYLE

- HARD TECHNO Style
- Techno PacMan Style
- Sorry I'm Minimal
- TECHNO LEGO Style
- Techno Snickers


És még sok más...

NEKEM IS KELL!
 

FACEBOOK

TEKNÓ CSALÁD

Legyél egy szuper közösség tagja, csatlakozz a Techno Családunk- hoz és beszélgess több ezer TECHNO fannal. Értesülj első kézből azonnal a legfrissebb hírekről és akciókról. Nyerj party belépőket, ruhákat és kiegészítőket ...

MEGNÉZEM!
 
 • LIVE VIDEÓK

  TECHNO TV

 • 100% TECHNO

  TECHNO RÁDIÓ

 • NEW COLLECTION

  TECHNO STYLE

 • FACEBOOK

  TEKNÓ CSALÁD

Umek interjú - Fridge Fesztivál 2011

Umek interjú - Fridge Fesztivál 2011

Kevés közvetlenebb emberrel találkoztam - még a hétköznapi életben is -, mint Uroš Umek. Történt ugyanis, hogy a Fridge szervezői meghívták november 11-re a Városligetbe, mi pedig úgy gondoltuk, ha egy ekkora név látogat hazánkba, szinte kötelességünk feltenni neki legalább néhány sablonkérdést. Kértünk is időpontot, találkozót, amire két email után rá is bólintott, hova tovább örömmel vette a felkérésünket az interjúra. Én magam még egy kis magánakcióba is belefogtam, felkerestem a budapesti Szlovén Nagykövetséget, hogy miképpen tudnék hozzájutni egy szlovén-magyar zászlós kitűzőhöz, amit ajándékul szántam vendégünknek. Közölték, hogy ezt csak külön gyártva lehet megszerezni, de szívesen bocsátanak egyet a rendelkezésemre, amit a bulit megelőző napon át is vettem. Mikor pedig végre találkoztunk Umekkel, jóformán szóhoz sem jutottam - pedig nem vagyok éppen egy gyámoltalan alak. Eleve fura volt, hogy valaki egy fejjel magasabb nálam, az pedig szinte érthetetlen volt, amilyen közvetlenséggel fogadott bennünket a backstage-ben. Kézfogás, ölelés, a szerény kis ajándékunkat pedig rögvest ki is tűzte a kabátjára, a tőlünk kapott TECHNO.HU nyakpántot pedig szintén a nyakába kapta. A backstage mögött pedig beszélgetni kezdtünk. Róla, a hobbijáról, a zenéjéről és így tovább.

Mindenek előtt hadd kérdezzem meg: mire számítasz a mai estén?

Pár perce érkeztem csak ide, de már most látom, hogy egy elképesztő közönség áll a színpad előtt. Ilyenkor figyelem, milyenek a reakciók, de azt már most látom, hogy a magyarok hihetetlen jól tudnak bulizni. Alig várom, hogy a pult mögé állhassak. (nevet)

Mit szoktál csinálni a fellépéseid előtt? Hogyan készülsz? Van valami speciális rituáléd, vagy szokásod a koncertek előtt?

Mint mindig, most is igyekezni fogok a legújabb zenéket játszani. Az utazás előtt letöltök néhány gigabytenyit a legújabb promókból és számokból. Mivel rengeteg időt töltök repülőn, van időm a saját anyagaimból és a letöltésekből zenéket válogatni és összerendezni, hogy nagyjából melyeket szeretném beleilleszteni a szettembe. Ja, és szeretek legalább egy keveset pihenni a fellépésem előtt, ami nem olyan szokatlan a dj-k között. Pihenés után csúcson van az agyam: frissnek érzem magam, nyugodtabbnak és koncentráltabbnak, jobban tudok figyelni a zenémre és az előadásomra, és sokkal intenzívebben tudok dolgozni. A buliba pedig néhány órával, de legkésőbb fél órával a fellépés előtt szoktam érkezni, körbenézek, ráhangolódom a bulira, és minden erőmmel elkezdek zúzni, az első számomtól egészen az utolsóig.

Szerinted mi különböztet meg egy jó szettet a rossztól?

Néhány alapvető kombináció és tényező: jó zenei válogatás és a szett jó összeállítása, első osztályú mixelés, és a lehető legjobb összhang a dj és a közönség között. Azok a dj-k pedig, akik erre rá tudnak érezni és ráadásul még a hosszabb szettek hívei is, elég népszerűek.

A koncertjeid után általában lemész bulizni a közönséghez, vagy inkább visszavonulsz a hotelszobádba pihenni?

Az esetek 90-95%-ban visszatérek a hotelbe, mivel korán fel kell kelnem, hogy elkapjam a következő repülőgépem. Főleg akkor, amikor sokat kell utaznom a kontinensek között, muszáj vagyok egy kicsit aludni, különben rosszkedvű vagyok. Morcos előadókat pedig senki sem szeret szerződtetni. (nevet) A helyzet az, hogy nem funkcionálok olyan jól, mikor nem alszom ki magam rendesen, főleg, hogy a repülőn nem is tudom magam igazán kipihenni. Engem az órákig tartó repülés és a semmittevés sokkal inkább stresszel.

Mit csinálsz akkor, mikor éppen nem turnén, vagy koncerten vagy? Van valami hobbid?

Ha van valami, amit az elmúlt néhány évben megtanultam, az az, hogy időt kell szakítanom a munkán kívüli életre. Főleg, hogy a turnék évről évre egyre nagyobb volumenűek, így egyre többet utazom és egyre több időt töltök Európán kívül is. Nem volt könnyű tudomásul vennem, hogy munkaalkoholista vagyok, de miután már elmúltam 35 éves, több időt kell hagynom magamnak a regenerálódásra. Szóval időnként beiktatok egy néhány napos pihenőt: elmegyek egy gyógyfürdőbe, kikapcsolom az agyam és veszek némi masszázst is. Ezen felül igyekszem karban tartani magam, minden reggel edzem, megfelelően táplálkozom és bringázom, amikor csak lehet - ez a kedvenc közlekedési eszközöm, főleg a szülővárosomban, Ljubljanában, ami egy elég kicsi város, rengeteg csodálatos látnivalóval és szép környékkel. Nagyon szeretek snowboardozni is, vagy csak megnézni egy filmet vagy néhány részt egy jó sorozatból, videojátékokkal játszani, s amikor időm van, elmegyek egy jó koncertre, vagy a kedvenc hazai kosárcsapatom, az Olimpia Euroligás mérkőzéseire, illetve vacsorázni a barátaimmal.

Nem kérdés, hogy téged tartanak a szlovén techno atyjának. Mit gondolsz, mennyire vagy felelős a szlovén elektronikus zenei kultúra alakulásáért?

Szerencsére egyike lehettem azoknak a srácoknak, akik a kilencvenes évek elején behozták, majd szinte a semmiből felépítették az elektronikus zenei kultúrát az országban. Mi vittük be azt a rádióba és segítettem azokat a kollégákat, akik elkezdték az első elektronikus zenei magazinokat, illetve érintett vagyok néhány regionálisan és globálisan is a legbefolyásosabbnak tartott techno kiadó működtetésének. A csapatom pedig mindig is magasra tette a mércét, ami a szervezést illeti, legyen szó bármiről: a kis kluboktól kezdve a nagyobbakon át egészen a legnagyobb fesztiválokig. Mindez persze nem ment egyik napról a másikra. Lassan kezdtük: eleinte csak százfős bulikat tartottunk a helyi tűzoltóság épületében, ahol még a takarítást is magunk végeztük, ugyanis nem tudtuk volna megfizetni a személyzetet. Később jöttek csak a nagyobb létszámú bel- és kültéri rendezvények, így juttatva el lassan mindenkihez az elektronikus zenét. Az ország egyik legsikeresebb zenészeként pedig hatással lehetek a hazai zenei életre és ezen keresztül bizonyos mértékig a társadalmi szférára is. Részt veszek jótékonysági programokban, plédául a Ljubljana központjában lévő Tivoli parkban évente megrendezésre kerülő "Party for a cause" keretein belül sms küldéssel lehet adakozni a hátrányos helyzetű fiatalok javára. A legutóbbi alkalommal 30 000 ember csatlakozott hozzám, hogy egy szimbolikus összeggel hozzájáruljon a humanitárius segítségnyújtáshoz. Röviden tehát: mindig is részese voltam a helyi és regionális elektronikus zenei szféra alakításának, támogatom a fiatal tehetségeket, s mivel odaadó híve vagyok az elektronikus zenei kultúrának és szeretem ezt a zenét, mindig is szerettem volna ezt megosztani másokkal.

Mikor kezdődött ez az egész őrület, mármint mi vitt rá, hogy dj legyél?

Minden az iskolai bulikban kezdődött. Feltűnt, hogy néhány srác, akik keverték a zenét, már ettől a puszta ténytől is baromi menők voltak. Emlékszem, teljesen le voltam nyűgözve az általuk készített hangszórók méretétől is... Nagyobbak voltak, mint én. Gyerekkoromban, még a kommunizmus bukása előtt, a vásárláskor nem számított más, csak a hangszórók hangereje. A 40-70 wattos sztereó darabok már jónak számítottak. És akkor dj-knek ott voltak azok a hatalmas dobozaik, amelyek akár 10 000-et is elbírtak. Teljesen el voltam ájulva! (nevet) Azokban az időkben a "felszerelés" egy iskolapadból, két kazettás magnóból, egy keverőből, egy kis lámpából és tucatnyi kazettából állt. Én általában a sarokban ácsorogtam és figyeltem a dj minden mozdulatát, noha utáltam, hogy leginkább olyan zenét játszott, amit én nem szerettem: a pop, a rock és a 2 Unlimited dallamait csak néha törte meg egy-egy Technotronic szám üteme. Ekkor azt gondoltam, ezt én is meg tudnám csinálni, persze olyan zenét játszva, amit én szeretek. Évekkel később Iztok Kurnik, alias DJ Alf, adott lehetőséget arra, hogy egy-két órát zenélhessek a szettjei előtt a ljubljanai Palma klubban.

Mit tartasz eddigi karriered csúcsának?

Nincsenek nagy csúcs- vagy mélypontok a karrieremben. Persze, az emberek leginkább olyan számokról ismernek, mint a Gatex vagy a Lanicor, de ez nem az én világom, nem vagyok egy MTV méretű kiadó, hogy ontsam magamból a dalokat. Nyilván keményen dolgoztam azért, hogy eljuthassak oda, ahol most állok, de ez a folyamatosságról szól. Az elmúlt pár év remek volt, rengeteg elismerést kaptam a munkámmal és a 1605-tel kapcsolatban, a zeneipartól és a rajongóktól egyaránt. S habár a Dj Mag Top 100-as listáján az utolsók között szerepelek, engem ez egyáltalán nem érdekel, számomra ez a zeneszerzésről és a szórakoztatásról szól. Ez a szenvedélyem és az életem, és azt hiszem, még van mit megmutatnom a világnak.

Melyiket élvezed jobban: a dj-zést vagy a zeneszerezést?

A kettő kiegészíti egymást, nem tudnám egyiket csinálni a másik nélkül. A zenét a közönségnek készítem és az inspirációt abból nyerem, hogy nekik játszom.

Milyen technikai felszereléssel dolgozol?

A felszerelésem dj-ként két laptopból áll: az egyiket a Traktorhoz, a másikat pedig az Ableton Live-hoz használom, továbbá Faderfox kontrollereket és Allen and Heath 92 keverőt alkalmazok. Általában egyszerre négy számot futtatok a Traktoron, amelyekhez az Abletonon keresztül adom az effekteket, amiket a Kaos Pad 2-vel kombinálok. A stúdióm az elmúlt négy-öt évben szintén teljesen digitalizálva lett. Egy Logic sequencer-es számítógépes rendszeren alapszik, amely széleskörű synthek, effektek, keverőprogramok tárával rendelkezik, amelyeket gyakran frissítek.

Van kedvenced a magyar dj-k közül?

Jay Lumen az egyik kedvenc tech-house producerem, akit jelenleg a világ egyik legjobbjának tartok. A közös munkánk olyan dalok kiadásával kezdődött, mint a "Popgirls" a 1605-nél, vagy a "Sinful Ladies" és Jean Claude Ades "Clouds Across the Moon" című száma a Great Stuff-nál. Szeretek vele együtt dolgozni és támogatom a zenei kiadásait a 1605-nél, továbbá szívesen is játszom azokat a "Behind the Iron Curtain" című rádióműsoromban.

Van valami emlékezetes történeted Magyarországról?

A legemlékezetesebb történetem egy Budapesttől körülbelül kétórányira lévő M47 nevű klubhoz kötődik, ahol néhány éve léptem fel. Tudomásom szerint, ez volt az első és eddigi egyetlen olyan alkalom, amikor olyan klubban zenéltem, ahol a gogo-táncosok valószínűleg pornósztárok voltak. Gondolom, el tudod képzelni milyen intenzív energiák dolgoztak aznap este. (nevet) Legalább olyan tüzes és sokkoló volt, mint Dante Poklának kilencedik bugyra. Éppen a következő számot pakoltam fel, amikor felnéztem és két hatalmas csöcs villant az arcomba... Igazán különleges buli volt, amit valószínűleg sosem fogok elfelejteni és alighanem életem egyik leghosszabb szettjét játszottam aznap este. (nevet)
 

Uroš, köszönjük, hogy időt szakítottál ránk, annyit árulj még el, hogy mit üzensz a TECHNO.HU olvasóinak?

Rengeteg jót hallottam a Fridge fesztiválról, remélem, hogy minél többen itt vannak közületek és ígérem, hogy egy emlékezetes bulit fogunk csinálni. Ha pedig fiatal zeneszerzők vagytok, veretős techno zenékkel, küldjétek át nekem és ha tetszik, lepörgetem őket a szettjeimben, vagy a rádióműsoromban a Rise FM-en.

 • M47 Férfi Póló (Fekete)
 • SUCK MY TECHNO Női Póló (BLACK)
 • TECHNO öv (PINK)
 • TECHNO LOVER Női Trikó (Fehér)
 • Sorry I'm MINIMAL Férfi Póló
 • YES! I'M A FUCKING TECHNO PRINCESS Női Trikó (Szürke - UV PINK)
 • Sorry I'm MINIMAL Női Póló
 • YES! I'M A FUCKING TECHNO PRINCESS Női Póló (BLACK - UV PINK)
 • YES! I'M A FUCKING TECHNO PRINCESS Női Trikó (PINK)
 • TECHNO Női Trikó (PINK)
 • TECHNO Műfajok Férfi Póló (Fekete)
 • TECHNO Női Trikó (Fehér)
 • I LOVE HARD TECHNO Férfi Póló Fekete
 • TECHNO Crop Top - Matt Arany fekete
 • TECHNO LOVER Női Póló (fekete)
 • Hello, my name is TECHNO Női Trikó (PINK)
 • SEX, DRUGS & TECHNO Női Póló (FEKETE - UV PINK)
 • SEX DRUGS TECHNO Férfi Póló (Fekete)
 • Eat Sleep Shit Techno Férfi Póló (fekete)
 • YES! I'M A FUCKING TECHNO PRINCESS Női Trikó (Fehér - UV PINK)
 • TECHNO öv (WHITE)
 • miniMALE Női Trikó (fehér)
 • TECHNO Műfajok Férfi Póló (Fehér)
 • TECHNO Egérpad (BLACK)
 • TECHNO BLANK Férfi Póló (WHITE)
 • TECHNO is My Boyfriend Női Trikó (PINK)
 • TECHNO is my Drug and the DJ is my Dealer Női Póló (BLACK)
 • TECHNO LOVER Női Trikó (Fekete)
 • 140 BPM TECHNO Férfi Póló (WHITE)
 • SUCK MY TECHNO Női Póló (WHITE)
 • TECHNO Biztonsági Öv Párna (fekete)
 • Eat Sleep Shit Techno Női Póló (fehér)
 • YES! I'M A FUCKING TECHNO PRINCESS Egérpad (BLACK - UV PINK)
 • TECHNO is my Girlfriend Férfi Póló (fekete)
 • TECHNO 69 Női Trikó (BLACK)
 • Keep Calm and TECHNO Női Póló (PINK)
 • SUCK MY TECHNO Férfi Póló (WHITE)
 • TECHNO Férfi Póló (fekete)
 • TECHNO LOVER Férfi Póló (Fehér)
 • TECHNO is My Boyfriend Női Póló (WHITE)
 • SEX, DRUGS & TECHNO Női Trikó (Fehér)
 • TECHNO 69 Férfi Póló (WHITE)
 • Hello, my name is TECHNO Női Póló (PINK)
 • TECHNO Vertical Férfi Póló (WHITE)
 • TECHNO Crop Top - Matt Arany (fehér)
 • Hello, my name is TECHNO Férfi Póló (BLUE)
 • TECHNO Férfi Póló (BLACK)
 • TECHNO is My Boyfriend Női Póló (PINK)
 • TECHNO BLANK Férfi Póló (BLACK)
 • I LOVE HARD TECHNO Női Trikó (Fekete)
 • Techno Öv derékszíj
 • SUCK MY TECHNO Férfi Póló (BLACK)
 • TECHNO Női Póló (Fehér)
 • M47 Női Trikó (fekete)
 • MINIMAL - Techno Style Féfi póló (WHITE)
 • SEX, DRUGS & TECHNO Férfi Póló (Fehér)
 • 140 BPM TECHNO Férfi Póló (Fekete)
 • I LOVE HARD TECHNO Női Póló (BLACK)
 • SEX, DRUGS & TECHNO Egérpad (BLACK)
 • Eat Sleep Shit Techno Férfi Póló (fehér)
 • Eat Sleep Shit Techno Egérpad 22cm (fekete)
 • LEGO TECHNO STYLE Férfi Póló (piros)
 • Hello, my name is TECHNO Férfi Póló (RED)
 • TECHNO Műfajok Női Trikó (fekete)
 • Sorry I'm MINIMAL Női Trikó (WHITE)
 • TECHNO Baseball Sapka (Rózsaszín)
 • Cocaine straw TECHNO STYLE Női Póló (Fehér)
 • TECHNO is My Boyfriend Női Póló (BLACK)
 • SEX, DRUGS & TECHNO Női Trikó (FEHÉR-PINK)
 • TECHNO Hátizsák fekete
 • TECHNO 69 Női Trikó (WHITE)
 • TECHNO Műfajok Női Trikó (WHITE)
 • TECHNO LOVER Férfi Póló (Fekete)
 • HARD - Techno Style Női Póló (BLACK)
 • HARD - Techno Style Férfi Póló (BLACK)
 • YES! I'M A FUCKING TECHNO PRINCESS Női Póló (WHITE - UV PINK)
 • TECHNO Női Póló (PINK)
 • Keep Calm and TECHNO Női Trikó (PINK)
 • TECHNO 69 Férfi Póló (BLACK)
 • TECHNO Női Trikó (Fekete)
 • TECHNO STYLE Női Póló (BLACK)
 • MINIMAL Öv (WHITE)
 • YES! I'M A FUCKING TECHNO KING Férfi Póló (BLACK)
 • TECHNO LOVER Női Póló (fehér)
 • SEX, DRUGS & TECHNO Női Trikó (PINK)
 • I ♥ HARD TECHNO Női Trikó (fehér)
 • SEX, DRUGS & TECHNO Női Póló (Fehér)
 • TECHNO is my Drug and the DJ is my Dealer Férfi Póló (BLACK)
 • miniMALE Férfi Póló (fehér)
 • SEX, DRUGS & TECHNO Női Trikó (Fekete)
 • Hello, my name is TECHNO Férfi Póló (BLACK)
 • Eat Sleep Shit Techno Nőii Póló (PINK)
 • YES! I'M A FUCKING TECHNO PRINCESS Női Trikó (Fekete - UV PINK)
 • YES! I'M A FUCKING TECHNO PRINCESS Női Póló (BLACK - GOLD)
 • Cocaine straw TECHNO STYLE Női Trikó (Piros)
 • TECHNO Férfi Póló (fehér)
 • ACID Férfi Póló (BLACK)
 • M47 Női Trikó (pink)