Techno Történelem - Minden, amit a Technoról tudni kell a kezdetektől - napjainkig

A Techno

Miért szeretjük úgy általánosságban ezt az alapritmust?
A kutatók sokat vitatkoznak ezen a mai napig. Az eddigi két legjobb magyarázat, amit hallhattunk az a következő:

Régen a sámánok meghatározott számú dob ütéstől (no és némi cucctól) estek transzba, egy olyan tudatállapotba, amitől tisztelték őket. A másik a szívritmusra vezethető vissza. A roppant egyszerű alapütem hasonló a szív ritmusához, így az agy ösztönösen reagál az efféle hangokra. Egy kapcsolódó elmélet szerint pedig azért van ez így, mert magzatkorában az ember anyja szívritmusát hallja, és ez úgymond örökre beleivódik az elméjébe. Sokan láttunk már olyat, hogy a ’Punk arc’ lába ütemre jár, amikor meghalja a Techno ’muzsikát’.

Nem láttál még ilyet? Akkor figyeld meg! Roppant érdekes :)


 

Techno

A techno az elektronikus tánczene egyik fajtája, amely az 1980-as évek közepe, vége fele alakult ki az Egyesült Államokban. Azon belül a Michigan-i Detroit-ban. A techno szót zenei műfaj leírásaként hivatalosan 1988-ban használták először. Manapság sok techno stílus létezik, de a sok alstílus alapjának a Detroit techno tekinthető.

A kezdeti techno az európai szintetizátor-alapú zene és különféle afro-amerikai stílusok, mint például Chicago house, funk, electro, és electric jazz összeolvadásával jött létre. Ehhez hozzáadódott a futurisztikus és fiktív témák befolyása, ami lényeges volt a késői amerikai kapitalista társadalom életében, különösen Alvin Toffler ''A harmadik hullám'' című könyve. Juan Atkins úttörő producert Toffler frázisának egyik idézete a ''techno lázadók'' inspirálta, hogy a techno szót használja annak a stílusnak leírásaként, aminek létrejöttében ő is segédkezett. A hatásoknak ez az egyedi keveréke hozta össze a techno-t esztétikus utalásként az afrofuturizmussal. A producereknek, mint például Derrick May, a szellem átvitelének a testből a gépbe gyakran a belefeledkezés a központja; Lényegében egy kifejezés a technológiai szellemiségre. Ebben a ''módban'' a techno tánczene legyőzi azt, amit Adorno látott, a gépesítés elidegenítő hatását a modern öntudaton.

A zenei újságírók és a techno kedvelői általában különböznek az időszakok használatában; tehát tiszta különbséget lehet tenni az egyes kapcsolódó, de gyakran minőségileg különböző stílusok, mint a tech house és a trance között. A ''techno'' kifejezést szintén zavarossá teszik az általánosított paraméterek, mint például az elektronikus zene és a tánczene.
 

Származás

A techno eredeti tervét az 1980-as évek közepén fejlődött ki a Michigan-i Detroit-ban Juan Atkins, Kevin Saunderson, Derrick May (az úgynevezett Belleville három) által és Eddie Fowlkes közreműködésével. Mindannyian a Detroit melleti Belleville-i Középiskolába jártak. A 80-as évek végén vettek fel és adtak ki zenéket ők négyen, változatos álnevekkel. Atkins volt Modell 500, Flintstones, és Magic Juan ; Fowlkes egyszerűen Eddie "Flashin" Fowlkes ; Saunderson Reese nevei Keynotes és Kaos ; May pedig Mayday, a K-Tyme, és Rhythm Is Rhythm.

Volt még néhány közös vállalkozásuk is. A kereskedelmileg legsikeresebb ezek közül az Atkins és Saunderson (közösen James Pennington-nal és Arthur Forest-tel) együttműködésével az első Inner City kislemez, a "Big Fun".
 

Detroit sound

A korai producerek, engedve a szintetizárok és szekvenszerek növekvő elérhetőségének, egyesítették az európai synth-pop -ot a soul, funk, disco, és az electro aspektusaival. Elektronikus tánczenét téve egy feltérképezetlen terepre. Ők szándékosan visszautasították a Motown örökségét és hagyományos formuláit az R&B -ről és a soul -ról és helyette a technikai kisérletezést választották.

''Az elmúlt 5 évben a Detroit underground a technikával kísérletezett, eléggé kinyújtva a szimpla használatot. Ahogy a szintetizátorok és szekvenszerek árai leestek, a kísérletezés még intenzívebbé vált. Alapvetően belefáradtunk a szerelembe esés és annak elmúlásának hallgatásáról, belefáradtunk az R&B rendszerbe, tehát egy új progresszív hang jelent meg. Techno-nak hívjuk.''

Juan Atkins, 1988

Az így kapott Detroit sound-ot Derrick May és egy újságíró 1988-ban egy ''poszt-soul'' hangnak értelemezte, ami már nem tartozik a Motown-hoz. Egy másik újságíró egy évtizeddel később egyesíti a Motown beat-centrikus stílusait az akkori zenei technikával, mint ''soulful grooves''. May remekül leírja a techno hangot, mint valamit ami ''olyan, mint Detroit... egy komplett hiba. Olyan, mint amikor George Clinton és a Kraftwerk egy liftbe ragad egy szekvenszerrel, hogy megtartsák a csapatot.''

Iskolai napok

A közismertséget megelőzően Atkins, Saunderson, May és Fowlkes kezdő zenészekként közös szerzeményeket osztottak meg mix kereskedőkkel és feltörekvő DJ-kel. Szintén zenés inspirációt alapítanak a ''Midnight Funk Association''-n keresztül, egy öt órás eklektikus késő esti rádióprogramot, amit különféle Detroit rádióállomásokon láttak vendégül, beleértve WCHB, WGPR, és WJLB-FM 1977-től egészen az1980-as évek közepéig, DJ Charles ''The Electrifying Mojo'' Johnson által. Mojo műsorát elektronikus zene jellemezte, olyan előadóktól, mint például Giorgio Moroder, Kraftwerk, és a Tangerine Dream, a Parliament-i funk zenék mentén és az új hullámos zenék táncolható változatai, olyan előadóktól, mint Devo és a B-52's.

Atkins megjegyezte: ''Mojo mindent játszott a Parliament-től és a Funkadelic-től, amit mindenki hallani akart. Az a két csapat tényleg nagy volt Detoit-ban abban az időben. Valójában ők voltak a fő ok abban, hogy a disco stílus miért nem ragadt meg Detroit-ban 1979-ben. Mojo sok funk zenét játszott csak, hogy különbözzön a többi adótól, amik átmentek a disco stílusra. Mikor a 'Knee Deep kijött betette az utolsó szöget a disco zene koporsójába.''

Detroit-ban a disco rövidéletű virágzása ellenére, ösztönző hatása volt, hogy egyesek mixelni kezdjenek, köztük volt Juan Atkins. Utólag Atkins tanított May-t arra, hogyan mixeljen számokat. 1981-ben ''Magic Juan'', Derrick ''Mayday'' három másik DJ-vel együtt, akik közül az egyik Eddie ''Flashin'' Fowlkes volt, indították bulicsapatukat Deep Space Soundworks név alatt (ismert még Deep Space névvel is). 1980-ban vagy 1981-ben találkoztak Mojo-val és javasolták, hogy ellátják mixekkel a showját, amit a következő évben meg is tettek.

A késői 70-es évek és a korai 80-as évek alatt olyan középiskolai klubbok, mint Brats, Charivari, Ciabattino, Comrades, Gables, Hardwear, Rafael, Rumours, Snobs, és a Weekends teremtették meg az inkubátort amelyikben a techno felnőtt. Ezek a kezdeményező fiatalok fejlesztették és gondozták a helyi tánczene színhelyeket azzal, hogy kiszolgálták a fiatalokból álló helyi hallgatóság izlését és azzal hogy partikat szerveztek új DJ-kel és azok zenéivel. Ahogy ezek a helyi klubok növekedtek népszerűségben, DJ-kből álló csoportok kezdek csapattá alakulni, hogy együtt marketingeljék a mixelő képességeiket és hangrendszereiket a klubbokban azért, hogy kiszolgálják a hallgatók növekvő közönségeit. Helyszínek, mint például helyi egyházi közösségi központok, üres raktárak és irodák és YMCA előadótermek voltak a korai helyszínei annak, ahol a fiatal tömegek összegyűltek és a zenei formát nevelték és meghatározták.
 

Juan Atkins

A négy felelős személy közül, akik saját jogukon megalapították a techno műfajt, Juan Atkins -t ismerik úgy, mint az alapítót. Atkins szerepét hasonlóképpen elismerte 1995-ben az amerikai zene technikai kiadvány a ''Keyboard Magazine'', amelyik megtisztelte Atkins-t, azzal, hogy ő az egyik a ''12-ből aki számít'' a billentyűs zene történetében.

Az 1980-as évek elején, Atkins alapította zenei partnerével Richard ''3070'' Davis-sel (és később a harmadik emberrel, ''Jon-5''-tel) a Cybotron-t. Ez a trió adta ki a számos rock és elctro inspirált dalokat, amelyek közül a legsikeresebb a ''Clear'' (1983) volt és ennek hangulatosabb követője a ''Techno City'' (1984).

Egy újabb Myspace -s biográfia értelmében Atkins új szót alkotott a techno-val, hogy kifejezze a zenéjét. Tette ezt egy inspirációnak köszönhetően ami a futurista szerzőtől Alvin Toffler-től jött, akitől a ''cybotron''és ''metroplex'' kifejezéseket kölcsönözte. Atkins arra használta a szót, hogy leírja azokat az együtteseket, amelyek szintetizátort használnak, olyanok, mint a Kraftwerk. Bár sok ember a Kraftwerk és Juan korai zenéjét a Cybotron-ban electro -nak tekinti. Atkins a Cybotron-i ''Cosmic Cars''-t (1982) egyedinek tekintette, németes, mesterséges funk, de később hallotta az Afrika Bambaataa ''Planet Rock'' (1982) című dalát és úgy vélte, hogy annak a zenének egy felsőbbrendű példája, amit ő vízionált. Ösztönözte, hogy folytassa a kísérletezést és bátorította Saunderson-t és May-t, hogy hasónlóan tegyenek. Végül Atkins alkotni kezdte saját zenéit Model 500 álnév alatt és 1985-ben megalapította a Metroplex kiadót. Ugyanabban az évben adta ki a munkája magját ''No UFOs,'' címmel, ez egyike az első Detroit-i techno produkciók közül, amelyik szélesebbkörű figyelmet kapott és egy fontos fordulópontot jelentett a zenében.

''Mikor elindítottam Metroplexet 1985 február, március körül és kiadtam a No UFOs-t, azt gondoltam, hogy éppen el fogom érni, hogy a pénz visszajöjjön, de felment az eladás 10000 és 15000 közötti másolatra. Nem volt ötletem, hogy mi történhetett a számaimmal Chicago-ban. Derrick szülei mentek oda, és ő rendszeresen utazott Detroit és Chicago között. Szóval mikor kijöttem a No UFOs-zal, ő vitt másolatokat Chicago-ba és adta oda DJ-knek. Ez történt.''

Chicago

A zenei producerek, mint például May és Saunderson elismerik, hogy megigézte őket a Chicago-i klubélet és befolyásolták őket a house stílus elemei. May 1987/1989-es számát a ''Strings of Life''-ot (Rhythim Is Rhythim álnév alatt került forgalomba) klasszikusnak tartják a house és a techno stílusban is.

Atkins is hiszi, hogy az első acid house producerek miközben próbálták elhatárolni a house stílust a disco -tól, emulálták a techno hangot. Azt is sugallmazta, hogy a Chicago house fejlődése Frankie Knuckle dobgép használatának az eredménye, amelyet Derrick May -től vett.

Juan Atkins állítja:

''Derrick eladott Chicago DJ Frankie Knuckle -nak egy TR909 -es dobgépet. Ez visszakerült, mikor a Powerplant megnyitott Chichago-ban, de azelőtt, hogy valamelyik Chicago-i DJ számokat készített volna. Mindannyian import olasz számokat játszottak. a No UFOs volt az egyetlen Egyesült Államokbeli független felvétel, amit játszottak. Tehát Frankie Knuckles elkezdte használni a 909-est a Powerplant-i fellépései alkalmával. A főnök éppen akkor hozta ki a kis mintavételes lábpedáljukat és valaki odavitte. Valaki a mikrofonnál volt, mintát vettek belőle aztán lejátszották a mintát a dobsávon. A dobgéppel és a sampler-rel képesek voltak elkészíteni a saját hangjaikat, amiket a partikon játszottak. Egyik dolog vezetett a másikhoz és Chip E a 909-est használta, hogy elkészítse saját számait, majd attól kezdve ezek a Chicago-i DJ-k kölcsönözték ki a 909-est, hogy kijöhessenek saját számaikkal.''

 

A Detroit-i új tánc zene - Electronic Dance Music (EDM)

Az Egyesült Királyságban a house-t követő klubbok 1985-től folyamatosan nőttek a London-i, Manchester-i, Nottingham-i és később Sheffield-i és Leeds-i közösség hosszantartó érdeklődésével. A Dj-k felelősnek gondolták magukat a house korai Angliai sikerében beleértve Mike Pickering-et, Mark Moore-t, Colin Faver-t és Graeme Park-ot. 1988-ra a house zene berobbant Angliába, és az acid house népszerűsége is egyre nőtt. Volt egy szintén régóta működő raktárpartiszubkultúra amit a ''sound system'' élet alapozott meg. 1988-ban a raktárpartikon túlnyomórészt house zenét játszottak. Ugyanebben az évben a Balearic partyhangulatot ami az Ibiza-i DJ Alfredo Fiorito -hoz kapcsolódott (Őt láthatod a TECHNO TV-ben is a We Love Ibizia c. sorozatban), átszállították London-ba illetve amikor Danny Rampling és Paul Oakenfold megnyitották a Shoom és a Spectrum klubbokat. Mindkét éjszakai helyszín az acid house-sal vált gyorsan rokon értelművé és ezalatt az időszak alatt kezdett felemelkedni az MDMA partydrogként való használata. Más fontos Egyesült Királyságbeli klubbok ebben az időben, beleértve a Leeds-i Back to Basics-et a Sheffield-i Leadmill-t és Music Factory-t és Manchester-ben a The Haçienda-t ahol Mike Pickering és Graeme Park tartotta Nude nevű péntek esti műsora voltak aa fontos próbaterületei az ameriaki EDM-nek, beleértve az első Detroit-i techno-t. Az acid house party-láz fokozódott London-ban és Manchaster-ben és gyorsan kultúrális jelenséggé vált. MDMA-val ''töltött'' clubba járók, szembesülve a hajnali 2 órás zárással, a raktárparty helyszíneken kerestek menedéket, amelyek egész éjszaka nyitva tartottak. A sajtó és a hatóságok érdeklődése elől való menekülés miatt ezek a ''party utáni órák'' gyorsan underground-dá váltak. Egy éven belül azonban mintegy 10,000 ember vett részt egy időben az első kereskedelmileg szervezett tömegpartikon, rave-nek hívták és médiavihar következett. A house és az acid house sikere kikövezte az utat a Detroit sound szélesebb elfogadásáért és fordítva: a techno-t eleinte egy maroknyi house club támogatta Chicago-ban, New York-ban és Észak-Angliában, a Detroit-i klubbok később csatlakoztak. 1987-ben a ''Strings of Life'' enyhített a London-i klubbajárók a house elfogadásában, DJ Mark Moore szerint.

Az 1980-as évek végén az EDM iránti érdeklődés robbanása nyújtott egy kontextust a techno fejlesztéséért, mint azonosítható műfaj. Az 1988-as évek közepén jelent meg a ''Techno! The New Dance Sound of Detroit'' nevű album, amit a volt északi Soul Dj és a Kool Kat Records főnöke Neil Rushton (at the time an A&R scout for Virgin's "10 Records" imprint) és Derrick May állított össze. Ez egy fontos mérföldkő volt és megjelölte a techno szó bemutatását, mint a zene egy speciális műfajának leírását. Bár az összeállítás beletette a techno szót a zenei újságírás lexikonjába, a zenét egy darabig úgy értelmezték, mint Detroit high-tech értelmezése a Chicago house-ra, inkább mint egy viszonylag tiszta műfaj. Valójában az összeállítás címe a ''The House Sound of Detroit'' volt amíg Atkins zenéje a ''Techno Music'' nem sarkallta ismételt megfontolásra.

Rushtont később idézték, mint aki azt mondta, Atkins, May és Saunderson együtt hozakodott fel az összeállítás végső nevével; a Belleville Hármas (Belleville Three) leszavazta, hogy a stílusukat hívják a house regionális, helyi fajtájának. Ehelyett lett a támogatott kifejezés, amit már eddig is használtak, a Techno.

Derrick May a legelfoglaltabb időszakaként tekint erre. Felidézve azt a korszakot ahol ő együtt dolgozott Carl Craig-gel, segített Kevin-nek, segített Juan-nak, próbálta Neil Rushton-t betenni a jó helyekre, ahol találkozhat mindenkivel, próbálta, hogy Blake Baxter jóváhagyja, tehát mindenki szerette őt. Próbálta meggyőzni Shake-t (Anthony Shakir), hogy legyen rámenősebb. .

''csináljon úgy zenét, ahogy a Mayday mixnél is (A Street Beat shownak a Detroit-i WJLB rádiónál) és futtassa a Transmat records-nál. Éveken keresztül nem törődött vele senki, hogy én és Juan mit csinálunk Detroit-ban, és aztán hirtelen ott találtam magam ahol féltékeny emberekkel osztoztam a tiszta kék égből.''
- mondta Derrick May

Rushton összeállításának a szerény eladásaival a Virgin Records csalódott volt, de ennek ellenére a lemez sikeres volt abban, hogy egy identitást hozott létre a techno-nak és fontos szerepet játszott abban, hogy a zenének és a producereinek megalapított egy platformot Európában.

Végül a kiadvány arra szolgált, hogy megkülönböztesse a Detroit sound-ot a Chicago house-tól és más elektronikus tánczene formációktól, amik a rave korszak alatt merültek fel az 1980-as évek végén és a 90-es évek elején, amelyik időszakban a techno kalandosabbá és megkülönböztethetővé vált.

Music Institute

1988 közepén Detroit fejlesztései egy night klub megnyitásához vezettek, amit Music Institute-nak (MI) hívtak, ami a 1315 Broadway alatt működött Detroit belvárosában. A helyszínt George Baker, Alton Miller, Darryl Wynn és Derrick May biztosították osztozva péntek esti Dj-kel. Illetve Baker és Chez Damier játszott egy javarészt homoszexuális tömegnek szombat esténként. A klub 1989. november 24-kén zárt be, miközben Derrick May a ''Strings of Life'' című számot játszotta egy óratorony harangjainak a hangfelvételével egyszerre.

''Az egész pont jó időben történt egy hiba folytán és nem maradt meg, mert nem kívánta, hogy megmaradjon. A karrierünk felfelé ívelt és idővel be kellett zárnunk a klubot. Talán ez volt a legjobb dolog. Azt gondolom, hogy elértük a csúcspontot - annyira tele voltunk energiával és akkor nem tudtuk, hogy kik voltunk, illetve nem voltunk tisztában a tehetségünkkel. Nem voltak gátlásaink, nem voltak alapok, csak csináltuk. Ez az a dolog, amiért annyira frissen és innovatívan jött le és emiatt volt a miénk a legjobbak legjobbika.'' - gondol vissza May.

Bár rövid életű volt, a Music Institute nemzetközileg ismert volt az egész éjszakás szettjeiről, a ritka fehér szobájáról és a juice bárjáról amit ''okos italokkal'' töltöttek fel (az Institute soha nem szolgált fel szeszes italt). A Music Institute, Dan Sicko jegyzetei alapján, Detroit korai Techno úttörőivel egyetemben, ''segített életet adni a város egyik fontos zenei szubkultúrájának – egynek, amely lassan nőtt nemzetközi színtérré.''

 


 

A részletes műfaj leírás és dokumentumfilm hamarosan jön!
Regisztrálj ITT, hogy elsőként értesülj róla!


A Minimal techno az elektronikus tánczene egy formája, amit egy minimalista techno-alstílusnak tartanak. Jellemzője, hogy esztétikusan ''lemeztelenített'', ami az ismétlődés használatát aknázza ki és a fejlődést elhanyagolja. A tánczene e stílusa általában ragaszkodik a mottóhoz, hogy ''a kevesebb több''. Egy elv, amit korábban nagy hatással hasznosítottak az építészetben, tervezésben, vizuális művészetben és a Nyugati zeneművészetben. Nincs vége, tovább >>>


A mai napig a spekuláció a Schranz szó jelentéséről a techno színterén belül maradt. Sokan hiszik, hogy egyszerű utánzása a „ropogós” rossz minőségű (lo-fi) ütőhangszer loop-ok hangjainak. Például, a „schranzen” a dán szlengben azt jelenti, hogy hangosan és falánkan enni valamint Ausztriában egy gyakori vezetéknév. Az értelmesebb elméletek szerint két német főnév rövidítéseként jött létre. Schrei (sikoly) és Tanz (tánc), azaz Schr-anz. Nincs vége, tovább >>>


A Hard Techno-t a Techno egy stílusaként ismerik, ami 2000 után fejlődött ki a Schranz -ból és a Hardcore Techno-ból. Míg az első keményebb Techno kiadványok 1991 körül megjelentek a kiadóknál, mint például a PCP és az Industrial Strength, ezekre Hardcore techno-ként hivatkoztak. Az évek során a Hardcore színtér kifejlesztett egy új hangot messze a techno eredetétől, ahol maga a techno egy lágyabb irányba fordult. Nincs vége, tovább >>>


Az Egyesült Államok középnyugati részén (Detroit, Chicago, Milwaukee, stb.), az Acid Techno az 1990-es évek elején alakult ki az indusztriális zene színterén, és valami teljesen mást nyújtott, mint a diszkó által befolyásolt house zene, amit gyakran lehetett nightklubokban hallani. Az egyik legelső rögzített acid techno lemezek egyike a Circuit Breaker: Experiments in Sound , melyet Richie Hawtin adott ki a Probe-nál, mely a Plus-8 lemezcég egy alcége volt. Nincs vége, tovább >>>


A House egy elektronikus tánczenei stílus, ami az Egyesült Államokbéli Chicagoból, Illinois államból származik. Eredetileg az 1980-as évek közepi diszkókban terjedt el, ahol afro-amerikai, latin-amerikai és meleg közösségeket láttak el, először Chicagoban majd New Yorkban és Detroitban. Nincs vége, tovább >>>

 • TECHNO Crop Top - Matt Arany fekete
 • Eat Sleep Shit Techno Egérpad 22cm (fekete)
 • SEX, DRUGS & TECHNO Egérpad (BLACK)
 • SEX, DRUGS & TECHNO Női Trikó (Fehér)
 • TECHNO is My Boyfriend Női Póló (WHITE)
 • TECHNO Crop Top - Matt Arany (fehér)
 • Cocaine straw TECHNO STYLE Női Trikó (Piros)
 • TECHNO Vertical Férfi Póló (WHITE)
 • SEX, DRUGS & TECHNO Női Trikó (FEHÉR-PINK)
 • YES! I'M A FUCKING TECHNO PRINCESS Női Póló (BLACK - UV PINK)
 • SEX, DRUGS & TECHNO Férfi Póló (Fehér)
 • TECHNO LOVER Női Póló (fekete)
 • TECHNO is my Drug and the DJ is my Dealer Női Póló (BLACK)
 • TECHNO LOVER Férfi Póló (Fekete)
 • Eat Sleep Shit Techno Női Póló (fehér)
 • TECHNO 69 Férfi Póló (BLACK)
 • YES! I'M A FUCKING TECHNO PRINCESS Női Trikó (PINK)
 • TECHNO 69 Női Trikó (WHITE)
 • TECHNO STYLE Női Póló (BLACK)
 • Eat Sleep Shit Techno Férfi Póló (fehér)
 • TECHNO is my Girlfriend Férfi Póló (fekete)
 • TECHNO Női Póló (PINK)
 • Hello, my name is TECHNO Férfi Póló (RED)
 • 140 BPM TECHNO Férfi Póló (Fekete)
 • Eat Sleep Shit Techno Nőii Póló (PINK)
 • TECHNO Egérpad (BLACK)
 • SUCK MY TECHNO Női Póló (WHITE)
 • TECHNO Női Trikó (Fehér)
 • Techno Öv derékszíj
 • TECHNO Női Póló (Fehér)
 • SEX, DRUGS & TECHNO Női Póló (FEKETE - UV PINK)
 • I LOVE HARD TECHNO Női Póló (BLACK)
 • Cocaine straw TECHNO STYLE Női Póló (Fehér)
 • SUCK MY TECHNO Férfi Póló (BLACK)
 • MINIMAL Öv (WHITE)
 • SEX DRUGS TECHNO Férfi Póló (Fekete)
 • M47 Női Trikó (fekete)
 • TECHNO BLANK Férfi Póló (WHITE)
 • TECHNO Női Trikó (PINK)
 • Eat Sleep Shit Techno Férfi Póló (fekete)
 • TECHNO Biztonsági Öv Párna (fekete)
 • SEX, DRUGS & TECHNO Női Trikó (Fekete)
 • Hello, my name is TECHNO Női Trikó (PINK)
 • TECHNO Férfi Póló (fekete)
 • Hello, my name is TECHNO Férfi Póló (BLUE)
 • I ♥ HARD TECHNO Női Trikó (fehér)
 • SEX, DRUGS & TECHNO Női Póló (Fehér)
 • TECHNO Férfi Póló (BLACK)
 • MINIMAL - Techno Style Féfi póló (WHITE)
 • SUCK MY TECHNO Férfi Póló (WHITE)
 • Sorry I'm MINIMAL Női Póló
 • TECHNO 69 Női Trikó (BLACK)
 • Keep Calm and TECHNO Női Trikó (PINK)
 • TECHNO Műfajok Női Trikó (WHITE)
 • TECHNO is My Boyfriend Női Trikó (PINK)
 • YES! I'M A FUCKING TECHNO PRINCESS Női Trikó (Fekete - UV PINK)
 • miniMALE Férfi Póló (fehér)
 • TECHNO LOVER Női Póló (fehér)
 • YES! I'M A FUCKING TECHNO PRINCESS Egérpad (BLACK - UV PINK)
 • HARD - Techno Style Női Póló (BLACK)
 • TECHNO Férfi Póló (fehér)
 • YES! I'M A FUCKING TECHNO PRINCESS Női Póló (BLACK - GOLD)
 • SUCK MY TECHNO Női Póló (BLACK)
 • SEX, DRUGS & TECHNO Női Trikó (PINK)
 • ACID Férfi Póló (BLACK)
 • I LOVE HARD TECHNO Férfi Póló Fekete
 • TECHNO is my Drug and the DJ is my Dealer Férfi Póló (BLACK)
 • TECHNO LOVER Férfi Póló (Fehér)
 • TECHNO is My Boyfriend Női Póló (BLACK)
 • Hello, my name is TECHNO Női Póló (PINK)
 • TECHNO LOVER Női Trikó (Fehér)
 • TECHNO is My Boyfriend Női Póló (PINK)
 • TECHNO LOVER Női Trikó (Fekete)
 • YES! I'M A FUCKING TECHNO KING Férfi Póló (BLACK)
 • I LOVE HARD TECHNO Női Trikó (Fekete)
 • M47 Női Trikó (pink)
 • Sorry I'm MINIMAL Női Trikó (WHITE)
 • LEGO TECHNO STYLE Férfi Póló (piros)
 • TECHNO Műfajok Női Trikó (fekete)
 • YES! I'M A FUCKING TECHNO PRINCESS Női Póló (WHITE - UV PINK)
 • TECHNO öv (WHITE)
 • TECHNO Női Trikó (Fekete)
 • TECHNO 69 Férfi Póló (WHITE)
 • TECHNO Műfajok Férfi Póló (Fehér)
 • Hello, my name is TECHNO Férfi Póló (BLACK)
 • YES! I'M A FUCKING TECHNO PRINCESS Női Trikó (Szürke - UV PINK)
 • M47 Férfi Póló (Fekete)
 • YES! I'M A FUCKING TECHNO PRINCESS Női Trikó (Fehér - UV PINK)
 • HARD - Techno Style Férfi Póló (BLACK)
 • Sorry I'm MINIMAL Férfi Póló
 • Keep Calm and TECHNO Női Póló (PINK)
 • 140 BPM TECHNO Férfi Póló (WHITE)
 • TECHNO BLANK Férfi Póló (BLACK)
 • miniMALE Női Trikó (fehér)
 • TECHNO Hátizsák fekete
 • TECHNO Műfajok Férfi Póló (Fekete)
 • TECHNO öv (PINK)