Love Parade Története (1989-2010) Még több TECHNO bejegyzés: TECHNO BLOG

Love Parade (Németország) a kilencvenes évek egyik legnagyobb szabású techno vállalkozása spontán ötletként indult 1989-ben. Egy berlini DJ, Dr Motte a születésnapját ünnepelte, de barátaival ahelyett, hogy otthon vagy egy sörözőben múlatta volna az időt, némi hangoskodás keretében az utcán “parádézott”. A Love Parade jelzés volt, mivel Dr. Motte úgy gondolta, hogy az idős nép nem tiszteli és hallgatja meg az ifjúságot, csakúgy mint a politikusok. Ezalatt az időszak alatt a Berlini fal még mindig erősen állt. Ez zavarta a dj-t és úgy döntött, hogy szervez egy demonstrációt amellyel kiemeli az ifjúság akaratát: Béke, Szabadság és Szeretet, sok szeretet (innen a Love Parade elnevezés).

A tűntetés sikeres volt és a résztvevők a megismétlése mellett döntöttek. A mulatságra az évek során egyre többen jöttek. A kilencvenes évek végén már több mint 1 millióan ropták a táncot az utcákon. A parádét 1996-ig Kurfürstendammön (sugárút) tartották, de túlzsúfoltság miatt a fesztivál elköltözött a Berlin központjában levő Tiergarten parkban. A fesztivál a Siegessäule (győzelmi oszlop) körüli park közepén összpontosult és így esett meg hogy az arany angyal az oszlop tetején, a parádé emblémája lett.

A látogatottság a 2001-es fesztiválon jelentősen alacsonyabb volt, mert a parádé dátumát előzetes felmondással változtatták meg. A rendezvény egészen 2003-ig Berlinben volt megrendezve, majd a 2004-es és a 2005-ös Love Parade-ot a hatóságok törölték. 2006-2008 között újraindulhattak a Love Parade kamionok. Ám 2009-ben – a Loveparade 20. születésnapján, amikor Bochumban került volna sor a rendezvényre, a hatóságok ismét lefújták az utcai parádét. 2010-ben és 2011-ben pedig Duisburgban kerül megrendezésre a Loveparade, ha semmi nem jön közbe.

…de közbejött!

Egy évvel később, a 2010-es a Duisburg helyszínnél levő huszonegy résztvevő halála arra ösztönözték a parádé szervezőjét, Rainer Schallert, hogy jelentse ki a fesztivál végét. A parádé Zurich Streetparade-jével, Maydayével és Nature Onéjával együtt volt az elektronikus zene legöregebb és legnagyobb fesztiváljai közül az egyik.


Különlegességek a Love Parade-ek történetéből

– Az esemény soha nem kezdődött pontosan. A 14 órás kezdést a résztvevők nem tartják be, és ezért mindig 10-20 perces késésekkel indul a menet.
– Csak 1992-ben és 1998-ban esett az eső a Love Parade alatt, ami nagy szerencsére vall.
– Minden idők leghosszabb és legmelegebb Love Parade-jára 1995-ben került sor. Az utolsó kocsik csak 23 órakor értek vissza a kiinduló helyükre, délután pedig 35 fok volt árnyékban.
– 1995-ben elindult techno.de és techno.net
– 1996 óta Fritz működteti a Love Radio-t?
– 1994-ben a természetvédők 64 énekesmadarat gyűjtöttek össze, amelyek a hangerőtől pusztultak el
– 1996-ban Mark Spoon eresztette meg a legemlékezetesebb dumát, amikor közölte a tömeggel: ”Még mindig túlságosan nyugisak vagytok!”
– Egy Love Parade zsúfoltabb és hangosabb, mint egy Rock koncert
– Egy híres kép – ember ül az utcai lámpán már nem engedélyezett. Ugyanakkor nincs jobb módja, hogy lássuk mi is történik az utcán, de a berlini rendőrség hamar közbelép, ha ilyenre vetemednénk
– Egy híres tv bemondó szerint a világ legnagyobb amatőr cirkusza, amikor egy ember a mobil wc tetején táncol
– Az utcai parádéval nem ér véget a buli, ilyenkor a város gyakorlatilag egy óriási klubbá változik. Mindenhol számos after partit találunk
– A rendezvényen leginkább Elektronikus Tánczene (EDM – Electronic Dance Music) szól – Techno, Schranz, House
– Régebben más stílusokkal is próbálkoztak, mint a Hip Hop, a Hardcore és a Gabber, de ezek kudarcot vallottak, így hamar beszüntették őket.
– A rendezvényen gyakoriak a maszkok és az egyedi öltözet – vagy épp az öltözet hiánya

 

Mi történt 20 év alatt:

1989

Dr Motte 1989LoveParade

Időpont: július 1.
Résztvevők száma: 150
Helyszín: Berlin
Utca: Kurfürstendamm Straße
Mottó: Friede, Freude, Eierkuchen

Kamionok száma: 1

A Love Parade történetének kezdete Matthias Roeingh azaz Dr. Motte születésnapja volt. Barátnőjével Danielle de Picciotto -val és néhány barátjukkal kitalálták, hogy az otthoni buli helyett máshol ünnepeljék meg Matthias születésnapját. Az első Loveparade átment a Kufürstendamnon, egészen Berlin városközpontjáig. Dr. Motte összegyűlt a barátaival és elkezdődött egy party. Az esőben 150 ember táncolt körbe egy régi Volkswagen minibuszt, amely hatalmas hangrendszerrel volt ellátva. Az emberek döbbenten néztek körbe mert azelőtt soha nem láttak még ilyet. Pokoli party volt. A demonstráció a techno-zene segítségével valami újat indított el. Újságok címlapjai szóltak a Love Paraderól és ezáltal híressé vált. Még ezév novemberében a Berlini fal leomlott, ezért a Loveparade-ot nem lehetett többé negatívnak titulálni. . ‘Friede, Freude, Eierkuchen’ : Ezt a mottó közel 150 résztvevő által skandálták az első Love Parade-on. A parádé nélkül, Berlin sohasem lett volna az elektronikus zene világfővárosa. Partystílus a techno első napjaiban.

A Frontpage akkor ezt írta: “Egy évvel korábban Londonban rendezték meg az első Summer of Love-ot, és az első Acid House partikat. De Berlinben is létezett egy maroknyi Acidhouse társaság. Berlinben az első partikat a Turbine Rosenheimban rendezték, ahol Dr Motte volt a DJ és az ő ötlete volt, hogy az első Loveparade-et a Friede, Freude Eierkuchen jegyében kell megrendezni. Az egész egy nagyszerű ötletből indult, 150 ember egy teherautón le-föl autózott a Kurfürstendammon és táncoltak a zenére.”

A lemezjátszók mögött: Ronny Pries | Jonzon | Mijk van Dijk | Hardy Hard |Tanith | Rok

Love Parade videó 1989:

 

1990

LoveparadeLoveparade

Időpont: július 7.
Résztvevők száma: 2.000
Helyszín: Berlin
Utca: Kurfürstendamm
Mottó: The Future is Ours
Kamionok száma: 6 (Berlinből)

A második Love Parade-on volt százalékosan a legnagyobb létszám nővekedés (+ 1 233%-os), ami máig is örök rekord a parádé történelmében. Az előző év nagy sikerének köszönhetően Dr. Motte úgy döntött megismétli azt és az útvonal ismét a Kurfürstendammon lesz. The Future is ours (A jővő a miénk): a 90 -es év mottója, ami azért is igaznak bizonyult, mert kelet és nyugat Berlin újra járható volt. Végre megmutathatják hogy milyen a Szabadság, Béke és Szeretet.…és így is tettek. A berlini klubok 6 teherautóval és 2000 résztvevővel vették be a sugárutat “Way of Life”. Lelkes és izgalmas hangulat uralkodott Berlinben. Ez volt az első felvonulás, amivel az emberek együtt tudnak tüntetni egy új korért és ehhez a zene volt kommunikációs eszközük. A záróbulira az akkoriban legendás UFO-ban került sor, ami Berlin első Acid House klubja volt.

A lemezjátszók mögött: Dr Motte | Jonzon | Tanith | Rok

Love Parade videó 1990:

 

1991

Loveparade

Időpont: július 6.
Résztvevők száma: 6.000
Helyszín: Berlin
Utca: Kurfürstendamm
Mottó: My House Is Your House and Your House Is Mine

Kamionok száma: 18

A Love Parade 91-ben a különböző országok techno zenéinek első nemzeti találkozójaként érvényesült. Először utaztak oda színpadi aktivisták különböző városokból, hogy bemutassák a regionális techno-kultúrát. A felvonulás nőtt: 6000 ember tombolt a parádén és mivel az eseményt először reklámozták országos lapokban, már Frankfurtból és Kölnből is érkeztek kamionok. Az emberek felismerték, hogy a techno nem csak egy zenei mozgalom Berlin városában, hanem egy saját kis szubkultúra. A harmadik parádé mottójának a ” My House Is Your House And Your House Is Mine “-t választották, ami minden idők leghosszabb neve (később, 1995-ben hasonló címmel a Bonzai Records jelentetett meg egy lemezt az ismert slágerrel). A ’91-es Love Parade-et a német House Nation születésének is tekinthetjük, mert a résztvevők a mottó üzenetét szétvitték a világba. Talán később sem volt a mozgalom olyan egységes, mint ebben az évben. A Love Parade alkalmából a Weisennsee Csarnokban került sor az első nagy Rave partyra Németországban. Csaknem minden DJ jelen volt, akik akkoriban 200 Márkás (régi Német pénznem az Euro előtt) zsebpénzért léptek fel.

A lemezjátszók mögött: az ismertebbek: Sven Vath | Mark Spoon | Westbam | Dick | Tanith | Kid Paul | Dr Motte.

Kuriózum: Tanith élő fellépése Mijk van Dijkkal Bash Commando néven.
Gyűjtők ritka csemegéje: Love Pages, az esemény programfüzete.

 

1992

LoveparadeLoveparade

Időpont: július 4.
Résztvevők száma: 15.000
Helyszín: Berlin
Utca: Kurfürstendamm
Mottó: The Spirit Makes You Move

Kamionok száma: 22

A Frontpage emlékezése szerint “sokat változott a parádé ’91-óta”. Ebben az évben Németország minden területén klubokat alapítottak. Már 10 városból érkeztek kamionok és a nép száma ebben az évben megháromszorozódott. Ez volt minden idők legesősebb Love Parade-ja, mert esőisten nem fogadta kegyeibe a résztvevőket. Amint a zene elindult a tömeg elkezdett táncolni és üvölteni “Süt a nap, meleg van!”, de az időjárás aznapra más programot szánt. Hat hét szárazság után, egy bámulatos eső pontosan a parádé közepén kezdett el esni. A következő órán belül 90 liter víz hullott le négyzetméterenként a földre. A szenzációs hangulatot azonban ez sem ronthatta el, bár volt egy óriási fekete felhő az égen. Néhány zenei növény nem fogadta túl jól a vízmennyiségeket és fel is mondták a szolgálatot. Az extázis azonban nem csökkent, mert ezt az őrületet már senki és semmi nem tartóztathatta fel. 15.000 ember táncolt az esőben, nem törődve semmivel és ez örökre történelmi kép maradt. Az after partikra Berlin Johannesthal repülőterén két nagy hangárban került sor. A látványos dekorációról az Elsa For Toys gondoskodott. A ’92-es Love Parade a House Networks születésének pillanata is volt, amely később Németország legnagyobb raver egyesülete lett (3 évvel később már több mint 55.000 tagja volt világszerte). Ez volt az első év, amikor az eseményről a világsajtó is írt.

LoveparadeA Frontpage “díjazottjai”:
Love Mobiles of the Year : T2 Tanith-tal és Tillmannal, Space Club Köln és Low Spirit,Berlin.
Newcomer of the Year: Basis Lipcse, Dubmission, Signal 92 NÜ.
Best Outfit : Sven Vath
Best Dancer
: Mate

Respec t: Elsa for Toys
Best DJ friend
: Dick (Berlin)

Best DJ Saturday : Colin Dale (London)

 

1993

LoveparadeLoveparade

Időpont: július 3.
Résztvevők száma: 31.000
Helyszín: Berlin
Utca: Kurfürstendamm
Mottó: The Worldwide Party People Weekend

Kamionok száma: 34

A Love Parade nagyobbá, nemzetközivé és professzionálisabbá vált eben az évben. A bulizás mellett persze a gazdasági szempontok is szerepet kaptak, s megkezdődött az esemény “piacosítása”.

A Frontpage szerint

..”A 93-as évben már több mint 30.000 House és Techno fanatikus érkezett Berlinbe, hogy az utcán együtt tüntessenek a béke és szeretet mellett. A jelenlévők is igazolták, hogy a House és Techno milyen sokszínű, illetve változatos irányzattá vált”..

Ebben az évben már Londonból is érkeztek kamionok. Összesen 42 kamion volt a legismertebb DJ-kkel, így amikor bekapcsolták a legkülönbözőbb stílusirány feljegyzéseit az összegyűlt emberek önkívületi állapotban kezdtek el táncolni. Átlagosan minden kamion körül több mint 700 raver volt. Először rendeztek különböző stílusú partikat. Ezek közül a Love Nation volt a legnagyobb, no meg az E-Werk Wahre Liebe és Love 2 Love néven rendezett bulik. Az idei év mottójaként a “A Worldwide Party People Weekend”-et választották (ami igznak is bizonyult). Így ünnepelte a parádé az ötödik születésnapját.

Ebben az évben jelent meg az első CD-válogatás a Love Parade-ről, de még nem hivatalosan. Love Parade Compilation néven került az érdeklődőkhöz, ezáltal kevés esélye maradt a sikerlistára kerülésre. Ebben az évben Németországban még House és Techno dalok nem szerepeltek a sikerlistán, nem úgy mint a híres L.A. STYLE – James Brown Is Dead című száma. . Az I Need Your Love – Love House Vol.1 számos sikert tartalmazott 1993-ból.

Love Parade videó 1993:

 

1994

LoveparadeLoveparade

Időpont: július 2.
Résztvevők száma: 110.000
Helyszín: Berlin
Utca: Kurfüstendamm
Mottó: Love 2 Love
Kamionok száma: 40

A Love Parade jelentőségét mi sem bizonyítja jobban hogy, a résztvevők számának a folytonos növekedésén keresztül minden bürokratikussá vált. Számukra ebben az évben a szemétügy fontosabb volt, mint maga a parádé. 1994. május 24-én Dr. Motte bejelentette a Love parádét a rendőrfőnöknek. A regisztrációt követően Dr. Motte szilárdan kiált a hagyományos demonstráció mellett, de a rendőrségi elnökség kijelentette, hogy az állam védelme érdekében nem vállalja be a parádét mint tüntetést csak legfeljebb mint bemutatót. A szervezők 1994. június 14-én fellebbezést nyújtottak be a határozat ellen. Az ellentéteket végülis a fiatal szenátornak Thomas Krügernek sikerült elsimítania és így megrendezhették a parádét, aminek a mottója a “Love 2 Love” lett.

A Love Parade jelentőségteljes esemény lett. A felvonulásra 110 000 raver érkezett a világ minden tájáról, illetve 40 teherautó is hozzájárult, hogy ez legyen a világ legnagyobb street partija, amihez hasonlót még a Riói Karnevál alkalmával sem rendeznek. A parádé egyik csúcspontja minden bizonnyal az a kamion “utazó nappali” volt amin az emberek kanapéból nézhették a Futball VB-t és eközben Dj Hell pörgette fel a hangulatot. A másik látványosság pedig Dj Tanith volt akinek a teherautóján egy régi orosz tankból dübörgött a zene.

A városban közel 22 különböző partira került sor egy időben, amelyek közül ismét a Love Nation volt felejthetetlen. Az esemény kellemetlen aspektusa, hogy a résztvevők hatalmas mennyiségű szemetet hagytak maguk után, amit a hajnali órákig takarítottak el.

Zene: The Love Nation Compilation volt a második gyűjteményes lemez. Hivatalosan azonban továbbra sem adtak ki albumot.

Love Parade videó 1994:

 

1995

LoveparadeLoveparade

Időpont: július 8.
Résztvevők száma 280.000
Helyszín: Berlin
Utca: Kurfürstendamm
Mottó: Peace on Earth
Kamionok száma: 35

Az esemény mottóját 95-ben Dr Motte az akkori boszniai háború miatt választotta (“Peace on Earth”). Először rendezték a parádét a második júliusi hétvégén és ez a döntés az ezredfordulóig érvényben is maradt. A résztvevők száma hihetetlen mértékben megugrott, s ezért sokan azt kérdezgették, hogy a következő Loveparade-re hol kerül sor, miután a Kurfürstendammot kinőtték. A rendezvény személyzete 1995. március 11-én új tervet nyújtott be a hulladék minimalizálása érdekében, amiben az Alba hulladékkezelő cég is támogatta őket. A politikusok azonban ezúttal is hevesen tiltakoztak a demonstráció ellen és ez eleinte a Loveparade létét is veszélyeztette. Ez számos tiltakozást váltott ki az ipar és a vendéglátóipar területén, különösen a fiatalok körében ezért az utolsó pillanatban a berlini belügyminiszter engedélyezte a demonstrációt, amelyről “Love is the Message – The Parade documentary” címmel 55 perces video is készült, amit a Studio K7 adott ki.

A megháromszorozódott látogatónak köszönhetően egyre több klub vett részt a parádén saját Lovemobil-jával. A sugárút zsúfolásig megtelt, minden kamion körül több ezren táncoltak fékevesztetten. Azon a hihetetlenül forró szombaton (kb. 30 fok az árnyékban) többen is roszullettek az eseményen.

A berlini rádió a Kiss FM a Love Parade-től nem messze 60 órás maratoni adást folytatott le és idén béreltek egy hajót a Spree folyón a Reichstag (német parlament) körül. Párnák voltak a homokban és negyven nyugágy volt a hajón. Egyfajta menedékét akarták létrehozni a dj-éknek és barátaiknak. Mindenki arról beszélt az egész városban, mi folyik a hajón, így a Kiss FM hajó 95-ben az egyik csúcspontja volt a Love Parade-nak. Ugyanakkor ebben az évben válogatás CD semmilyen kiadásban nem jelent meg.

 

1996

LoveparadeLoveparade

Időpont: július l3.
Résztvevők száma: 750.000
Helyszín: berlin
Utca: Június 17. utcája
Mottó: We are one family

Kamionok száma: 42

Új helyszínen a Love Parade! A hatalmas tömeg már nem fért el a parádé szülőföldjén a Kurfürstendammon, hisz már a vasúti vágányokon is táncoltak, ezért a kormány megengedte, hogy átvigyék az eseményt a Június 17. utcára. Hitler a katonai parádéira használta ezt az utcát, ami így vicces is volt és tragikus is egyben. Ez az utca Berlin közepén helyezkedik el egy nagy parkban, melynek neve Tiergarten és ott található a mára már a Loveparade jelképévé vált oszlop az aranyangyallal a tetején. Voltak akik először csalódottak voltak a telephely megváltoztatása miatt, de a legtöbben örültek, hogy több hely lesz táncolni. A 96-os év mottója a ” We Are One Family” (Mi egy család vagyunk) volt. 750 000-en gyűltek össze és már 39 kamion vonult fel a parádén, majd amikor a dj-k elkezdték pörgetni a lemezeket, 20 000 raver özönlötte el őket kocsinként.

Ez volt az első alkalom amikor a teherautókról rádión közvetítették a zenét és Dr. Motte beszédét: amelyben a Love Parade szelleméről és ötleteiről beszélt. Ezen kívül ebben az évben elindult az első hivatalos meleg-teherautó a Club Connection Berlin és azóta mindig ott van egy ilyen autó a felvonuláson. Egy másik újdonsága a 96-os évnek: A Love Parade válogatás CD-n, amin a parádé dj-i és más techno hírességek szerepelnek.

A városatyák már a legtöbb esetben nagyon pozitív jelentést adtak a Love Parade –ról, mert lassan rájöttek, hogy az esemény jelentős gazdasági előnyökkel is jár. És mivel ez a szeretet tánca, a több száz berlini politikus már egyhangúan dicsérte a Love Parade-ot, mint egy nagy győzelem hírét Berlinben. Még Christine Bergmann polgármester is azt mondta, hogy egy békés, színes party volt és egy sikeres rendezvény. Ám problémák mindig adódnak, így az idei év sem volt kivétel ez alól. A parádé nagyságrendjéhez képest a letartóztatások száma alacsony volt, viszont a nyílt kábítószer kereskedelem ezt folytonosan növelte. De a hulladék problémája a Tiergarten is újabb vitákat szült. És ha ez nem lett volna elég még a piaci szereplők autóinak is egyre szigorúbb előírásoknak kellett megfelelnie.

A rendezvény már nemzetközileg is jól ismert lett és a hétvégére a világ minden tájáról érkeztek résztvevők Berlinbe. Az esemény alkalmából megszületik az egyesület, amely lehetővé teszi, hogy a Love Parade függetlenedjen a szponzoroktól és a médiától. Ekkor merül fel, hogy az ötletet a világ minden tájára exportálni kellene, de három hónap elteltével ebből a tervből semmi nem valósul meg.

A Loveparade ebben az évben már nagy üzlet. A Love Parade GmbH gondoskodik a név és a logó értékesítéséről, a jogdijak beszedéséről. A munkamegosztás révén más cégek is közreműködnek az esemény megszervezésében: a Planetcom (Ralf Regitz; Loveparade GmbH partner) átveszi a szervezési feladatokat, Peter Lützenkirchen lesz a szóvivő, a Low Spirit Rec felel a zenéért. Az interneten ebben az évben bukkan fel először a loveparade.de oldal, amelyet szintén a Planetcom indított el.

Zene: Első alkalommal jelenik meg az eseményről hivatalos válogatás. A We are one family dupla CD-n 23 track hallható. A válogatás a német sikerlistára is felkerül és a kezdeti 16.-ról egészen a 6. helyig jut előre.

 

1997

Love Parade 1997Loveparade

Időpont: július l2.
Résztvevők száma: 1.000.000
Helyszín: Berlin
Utca: Június 17. utcája
Mottó: Let The Sun Shine In Your Heart
Kamionok száma: 50

A második buli a Június 17. utcáján, és ismét csillagászati számú látogató, ezúttal először az 1 millió felett. A világ szinte minden pontjáról érkeztek látogatók ( Németországból, az USAból, a Cseh Köztársaságból, Franciaországból, Spanyolországból, Oroszországból, Nagy-Britanniából, Szlovákiából, Kosovóból, Lengyelországból, Jamaicáról, Israelből, Canadából). Az eredeti mottó így hangzott: “Let The Sun Shine”, ám egy faxküldés alkalmával Dr Motte hozzáírta az “In Your Heart” szavakat is.

Az esemény hátterében már komoly gazdasági és pénzügyi csaták dúltak, aminek a fő oka az volt, hogy egyre nőtt a parádé elüzletesítése. Üzletrészek cseréltek gazdát és az alapító atyák között is kitört a forrongás. 97-ben a szervezők közül néhány levált a Love Parade-ról és megalapították a saját utcai tüntetésüket: az úgynevezett “Hate Parade”-ét (ami 1998-tól a Fuckparade név alatt futott).

Ebben az évben is rengeteg volt a vita a környezetvédelmi problémák miatt. Mindez azonban legkevésbé sem zavarta a résztvevőket, akik soha nem látott tömegben lepték el az utcát. Az a nap ragyogást hozott mindenki szívébe, hiszen 29°C volt és az égen sehol egy felhő. Igaz sérülések idén is voltak, de ez ilyen tömeg mellett érthető. Késő délután volt csak egy kis szellő, de azt a forró hangulatot már ez sem hűthette le. Majd az este folyamán Dr. Motte is elmondta kötelező beszédét a raverek nagy örömére. Ez után a buli után mindenki arról beszélt a világon, hogy mekkora mega party volt Berlin közepén.

Zene: először jelent meg Sunshine címmel Loveparade kislemez, amely az 5. helyig jutott előre a német listán. A dalhoz video is készült. A válogatás (2 CD 28 track) is nagy sikert aratott és egészen a 3. helyig jutott fel a CD-listán. Csak a The Prodigy új albuma a The Fat of the Land és a Barvo Hits 17 előzte meg. Augusztusban a Sunshine-ból Westbam, Dr Motte és Stretch and Vern remixet készített. A lemezt később Nagy-Britanniában is megjelentették Future Funk Mix One címmel.

Love Parade videó 1997:

 

1998

LoveparadeLoveparade

Időpont: július 11.
Résztvevők száma: 800.000
Helyszín: Berlin
Utca: Június 17. utcája
Mottó: One World One Future
Kamionok száma: 50

A 98-as év mottója a “One World One Future” volt. A Love Parade történetében ez az első alkalom, tíz év után, hogy a résztvevők száma nem nőtt, hanem drasztikusan csökkent. A rendőrség 400.000, Dr Motte 1 millió és a Diskó sajtófőnök pedig 1,1 millió résztvevőről beszélt. Több éves kihagyás után az eső ismét esett, de ennek ellenére több százezer ember jött el és az esemény minden incidens nélkül lezajlott. Igaz ugyan, hogy a rendezvény után megint előjöttek a rendkívül erőszakos és polemikus megbeszélések. A téma magába foglalta a letört és szétdobált faágakat, a letaposott bokrokat és füvet és a folytonos szemét problémát. Mindezek ellenére a Love Parade a zenei világ legendája volt ami a békéről, szeretetről, tiszteletről és az emberek közötti toleranciáról szól.

A menetrend:

9:00
Esik az eső és átláthatatlan felhők borítják be az eget.

10:50
Megérkeznek az ital-és snack-standok, mini “mobil” és nagy teherautók a szomszédos mellékutcákba. Az út már ki van tömve autókkal, de a zene még nem szól.

13:00
néhány autó már bekapcsolja a berendezését és nem hallgat tovább, a várakozók nagy örömére.

14:00
A 47 kamionból álló teherautó-tekercs két sorban indult útnak. Az egyik az Ernst Reuter térről a Brandenburgi Kapu, a másik a Brandenburgi kapu felől az Ernst Reuter tér irányába. A 98-as Love Parade hivatalosan is kezdetét veszi.

15:30
Egy 10 perces felhőszakadásnak köszönhetően, mindenki gyors zuhanyt vesz és az őrület tovább folytatódik.

19:00
Nagyjából már minden kamion a végső helyére ért.

20:15
Dr Motte szónoklatát 5 német tv-állomás közvetíti – élőben. A beszéd lényege az volt, hogy a parádé egész jellegét megváltoztatta, hogy sok ember volt részeg és ez rossz színben tünteti fel az eseményt. Szerinte a látogatóknak nem túlzott alkohol vagy drogok hatása alatt kellene részt venni a demonstráción. Arra is célzott, hogy talán be kellene tiltani a sör értékesítését, ahogyan ezt a Planetcom már korábban is javasolta. A monológ végén megkezdődik a világ legnagyobb ingyenes Techno Partyja.

A DJ-k: Dr Motte, Sven Vath, Mark Spoon, Miss Djax, Westbam és mások 25 perces időközönként váltják egymást a keleti és nyugati színpadon.

23:30
Dr. Motte bejelentette, hogy ez a találkozó véget ért és mindenkit meginvitál a 11.-dik Love Parade-ra, ami a tervek szerint 1999/07/10-én lesz Berlinben. Ez a dátum még nem volt hivatalos! Így zárta a parádé a 98-as évet, ami a kevesebb résztvevő ellenére átütő siker volt.

Love Parade videó 1998:

 

1999

Love parade 1999Loveparade

Időpont: július 10.
Résztvevők száma: 1.500.000
Helyszín: Berlin
Utca: Június 17. utcája
Mottó: Music Is The Key
Kamionok száma: 51

A Love Parade megrendezése 99-ben sem volt vitáktól mentes, de végül megváltoztatott feltételekkel jóváhagyták. Az időjárás ismét kedvező volt, így a verőfényes napsütésben (30 C°) a brutális leégés elkerülhetetlen volt. Egy új rekord született azzal, hogy idén már 1.500.000-an jöttek el ünnepelni, ezért ez minden idők legnépesebb Techno Fesztiválja volt. Az emberek próbáltak egyre extravagánsabban kinézni, (lányok félmeztelenül, fiúk szoknyában, magas sarkúval) de ez itt cseppet sem számított furcsának. Ebben az évben a szponzorok bevezették a “Lovedusche”-t és vízcsövekkel frissítették fel a táncolókat. A hatalmas embertömegben alig volt hely a mozgásra, ezért és a meleg miatt a mentőknek rengeteg elsősegélyt kellett nyújtaniuk és most először sajnos halálos áldozata is lett az eseménynek. A Love Parade-ról a nagy tv- társaságok hírműsorai is beszámolnak. A parádé szépen lassan kinőtte Berlin városát.

A kamionok ezúttal is 14 órakor indulnak útnak. A teljes lista az autókról:

Loveparade

1. Tunnel
2. Nature One
3. Galaktika
4. Duke Music/Tacheles
5. RTL2
6. Evosonic
7. Fanta-Couch
8. Die Liberalen
9. New Yorker Records
10. Semtex
11. Krankenhaus Moabit
12. Italien Love Mobile
13. Sucker
14. Junge Union
15. Airport Würzburg
16. OCB
17. E-Werk Events
18. Munich-Moskau Grenzüberschreitung
19. Lovenation20. Paradise City
21. Pimkie
22. Raveline
23. M1/Cycosmos
24. Mixery
Loveparade25. Disko K7 Hildesheim
26. Digital Records
27. Generation Europe
28. Space Ibiza
29. Göttingen
30. Discothek A1
31. Pacha
32. aus Budapest
33. Musik Circus Köthen
34. Discothek Up Way
35. Loop/Tribehouse
36. Bonzai
Love Parade 199937. Pitbull Beat Production38 Kit Kat
39. Party Ersatz Amt
40. Orion/OCB/Club Exzess
41. Camel
42. Alien Invasion Hannover
43. Partysan/Gemini
44. Terminal
45. Cocoon Clubbing
46. N-Son-X
47. EFX
48. Disothek Flash/Music Research
49. A9 Bayreuth
50. MFS (Wagen nicht gesehen; war aber geplant)
51. Armaland/NL

18 órakor a végső rally kezdetét veszi, a DJ-k 20 percenként váltják egymást. Íme, a felállás sorrendje:

Love Parade 1999

18:00 Disko
18:40 Tom Novy
19:00 Takkyo Ishino
19:20 Mark Spoon
19:40 Jacques de Marseille
20:00 Dr Motte beszéde
20:05 Marusha
20:25 Piet Blank
20:45 Hell
21:05 Hardy Hard
21:25 Carl Cox
21:45 Sven Väth
22:05 Paul van Dyk
22:25 Dr Motte
22:45 Armand van Helden
23:05 Westbam
23:25 A felvonulás vége

A hírügynökségi jelentések statisztikáiból:

Love Parade 1999– Berlini cégek 180.000 márkát adtak az Állatkert kitakarítása érdekében.
– 20 ezer vagy több Watt szólt mindegyik kamionon.
– 4.521 kimerült és kezelésre szoruló raverrel foglalkoztak a mentősök.
– 1.800 rendőr felügyelte a rendet.
– 850 köztisztasági takarította el a szemetet.
– 200 tonna szemetet szedtek össze (50 tonnával több, mint tavaly).
– A rendőrség 100 embert vett őrizetbe.
– Az eseményre 150 különbusz, és 60 különvonat érkezett.
– A Loveparade másnapján, 11.-én szombaton is legalább 60 partit rendeztek a városban.
– A felvonuláson 51 kocsi vett részt.
– Drogfogyasztás miatt 37 ravert vettek őrizetbe.
– Az eseményen 27 orvos volt szolgálatban.
– A búcsú bulin 16 DJ volt a LineUp-ban.
– Pénteken 10 TV állomás tudósított az eseményről.
– A két nap alatt egy személy meghalt.

Love Parade videó 1999:

 

2000

LoveparadeLoveparade

Időpont: július 8.
Résztvevők száma: 1.300.000
Helyszín: Berlin
Utca: Június 17. utcája
Kamionok száma: 53
Mottó: One World – One Love Parade

A Love Parade 12. születésnapján a résztvevők száma megcsappant a tavalyi évhez képest, de még így is 1.300.000 raver érkezett ünnepelni, köztük sokan Németországból, USAból, Csehországból, Franciaországból, Spanyolországból, Oroszországból, Nagy-Britanniaból, Szlovákiából, Koszovóból, Lengyelországból, Magyarországról, Izraelből, Kanadából és számos más országból. Mivel a szponzorok több mint egymilliós tömegre számítottak, a rendőrség a közlekedési problémák elkerülése érdekében ellenőrizte a repülőgép listákat és több busz és vonat járat is indult, hogy segítse a látogatók megérkezését.

Az idén rekord számú kamion indult, egészen pontosan 53db. Ahogy minden évben, így az idén is új mottót találtak ki a fesztiválnak, ami a “One World – One Love Parade” volt. Ahogyan tavaly, a felvonulás most is 14 órakor kezdődött, majd amikor már minden kamion elérte végső helyét a DJ-k még késő éjszakáig pörgették a lemezeket.

A parádén 2.300 rendőrtiszt volt szolgálatban, akik 194 letartóztatást hajtottak végre (38 kábítószer-kereskedelem, 16 rablás, kábítószer birtoklása, sértő és ellenálló viselkedés a rendőrökkel szemben). A rendőrfőnök, Jürgen Schubert megjegyezte, hogy kevesebb szabálysértést jelentettek, mint az előző években. A Mentőszolgálat viszont – ami 771 mentős és 40 orvosból állt -, mintegy 2.332 alkalommal nyújtott segítséget. Riasztó volt az a tény, hogy a csökkent látogatók ellenére 538 embert kellett kórházba vinni, (ez 200-al volt több, mint 1999-ben) amit az egyre növekvő kábítószer és alkoholfogyasztás okozott. Néhány nappal a Love Parade után megállapították a médiában, hogy jelentősen több alkoholtartalmú italok fogyott, mint egy évvel ezelőtt. A DB-catering tömegesen adott ki az eldobható poharak helyett az előírt újrahasználható poharakat (ezek zöme a kukákban landolt). Ezzel a rendelkezéssel akarták csökkenteni a hulladék mennyiségét a Tiergarten. A becslések szerint 300 tonna szemét gyűlt össze, így a Love Parade hulladék csökkentése 40 százalékról 50 százalékra nőtt. Így az amatőr fellépő a Caspar-Catering Company cég az egész akcióval rekord méretű hibát követett el.

A nyári hónapokban több városban is sor kerül nagyszabású eseményekre és így a Love Parade exporttermékké vált.

Love Parade 1999

Parádék 2000-ben:
Július 8. Berlin, Németország
Július 8. Leeds, Nagy-Britannia
Július 17. Rulfingen, Németország
Július 29. Oslo, Norvégia
Augusztus 12. Brockhagen, Németország
Augusztus 12 . Rotterdam, Hollandia

A ’97-ben kivált szponzorok az idén is megtartották a Fuck Parade-t. A parádét azért találták ki, hogy reagáljanak a zenei korlátozásokra és a Love Parade elüzletesítésére. A legtöbbet játszott zenei stílusok a Fuck Parade-en a Gabber, Speedcore, Techno, Punk és a House volt. Itt bukkant fel 2000-ben a mára már legendássá vált Techno Viking. Az eredeti videó körülbelül 4 perces, amin egy magas, izmos, karizmatikus, megfélemlítő, német ember táncol a kamerába az utcai parádén.

A lelkes “operatőr” a “Kneecam No. 1” címen tette fel a videót az internetre és egy legendás mondatot fűzött hozzá: “The Techno Viking doesn’t dance to the music, the music dances to the Techno Viking”..

Ezek után a különös férfi igazi youtube csillaggá vált. Sokáig rejtély volt, hogy ki lehet a legendás Techno Viking, hiszen senki sem találta, de 2009-ben a német RTL rábukkant. Becsületes nevén Harald Seele, aki 2 méteres magasságával – az ismert videó készülte után 10 évvel – hivatásos testépítő. Németországban csak úgy ismerik; Harry “a Szörny” Seele. A videót itt találod.

Love Parade videó 2000:

 

2001

Időpont: július 21.
Résztvevők száma: 1.200.000
Helyszín: Berlin
Utca: Június 17. utcája
Mottó: Join The Love
Kamionok száma: 45

 

 

A Szövetségi Alkotmánybíróság az évekig tartó jogi huzavona után 2001. július 12-én kimondta, hogy a Love Parade és ezzel együtt a Fuckparade is, mostantól már nem minősül politikai demonstrációnak. Innentől a szervezőknek maguknak kell megfizetnie a tisztítást és a gondoskodni a résztvevők biztonságáról. A három bíró, akiknek átlagos életkora alig több mint 60 év volt, talán mielőtt ezt a döntést meghozta, mérlegelni kellett volna magát a Love Parade jelenséget és kevésbé foglalkozni a Fuckparade struktúrájával.

A parádé megrendezésre eredetileg 2001. július 14-én került volna sor, de a helyi rendfenntartás nyilatkozata szerint a Zöldek találkozóját már jóval korábban regisztrálták arra a napra, ami egyáltalán nem volt véletlen. Emellett a berlini hatóságok képviselője kijelentette, hogy az összes többi júliusi szombat már le van foglalva egyéb eseményeknek. A polgármester kedvesen felajánlotta, hogy válasszanak másik hónapok közül, ami ellen a szponzorok hevesen tiltakoztak. Nem volt más esemény a második világháború óta, amely úgy fokozta volna a figyelmet Berlin városára, mint a Love Parade, ami az egyik legértékesebb kulturális eseményeknek számított.

Végül a gazdasági érdekek győztek, figyelembe véve a milliós nagyságrendű látogatót, nem is beszélve a légitársaságok, vonat, busz, autó kölcsönzés, szállodák, éttermek és üzletek forgalmáról. Így alakult, hogy a parádét áttették július 21-re és megszakadt az a rendszer miszerint a második júliusi hétvégén kerül megrendezésre. Mindezek ellenére majdnem olyan sok ember jött el, mint az előző évben és a hangulat, mint mindig, fantasztikus volt. 1.200.000 ember ünnepelt békésen Berlin kellős közepén.

A parádé a társadalom tükörképévé vált: raverek bikiniben és esőkabátban, anyukák és apukák babakocsival, kíváncsi tinédzserek, mind örömmel táncoltak a júliusi napsugarak alatt a techno ritmusára. Megközelítőleg 10 óra hosszan, 250 Dj, 20 országból ,45 kamionon keverte a különféle dallamokat. Most, hogy kiderült a Love Parade-ot nem lehet tiltani, a világ ikonjává vált.

 

2002

Időpont: július 13.
Résztvevők száma: 750.000
Helyszín: Berlin
Utca: Június 17. utcája
Mottó: Access Peace
Kamionok száma: 42

 

Ebben az évben a Love Parade egy nagy kampánnyal rukkolt elő, hogy pozitív képet mutasson Németországról. Azonban a látogatottság így is jóval alul maradt a tavalyi évekhez képest. Júniusban, a berlini rendőrség kapott egy tippet, miszerint a terroristák bombatámadást terveznek a Love Parade-en. Egy autóban öt kilogramm robbanóanyagot csempésznének Hollandiából Berlinbe. A hír egy állítólagos titkos ügynöktől érkezett a rendőrségre, ami később kiderült, hogy téves információnak bizonyult, de a bulvársajtóban mégis mindenhol ezek a szalagcímek jelentek meg országszerte.

Körülbelül egy héttel a parádé előtt egy szíriai informátor azt mondta a Szövetségi Bűnügyi Rendőrségnek (BKA), hogy egy többtagú arab csapat készül támadásra a Parádén. A több órás kihallgatáson a tanú elmondta, hogy egy titkos találkozón tíz arab terrorista beszélt a támadásról és fegyvert is osztottak a férfiak körében. Az informátor elvezette a rendőrséget a búvóhelyre, ahol megtalálták a fegyvereket, de a további vizsgálatok nem hoztak eredményt, ami egyfajta veszélyt jelentett.

Talán az is szerepet játszott a résztvevők létszámának csökkenésében, hogy a Parádé előtt három nappal egy olyan vihar söpört végig Brandenburgon és Berlinen, amelyet 30 éve láttak utoljára arra felé. A hurrikán erejű szél (152 km/h) csak Berlinben 2.000 fát tépett ki gyökerestől és a Charlottenburg palota kertjében lévő 40 éves fákat is megdöntötte, széttördelte. A vihar 8 ember halálát okozta és többen megsebesültek, a több milliós anyagi kárról nem is beszélve.

Az üzenetnek színlelt megtervezett terrorista támadás és időjárás előrejelzések ellenére a parádét megtartották a szervezők. Bár annyira sok látogató nem jött el, mint korábban, de még így is 750.000 raver ünnepelt békésen. Igaz, a hangulat nem volt olyan heves, mint a felvonulás fénykorában. Az 50 regisztrált kamion helyett végül csak 42 volt az eseményen, mert az általában nagylelkű szponzorok idén gyakorolták a pénz korlátozását. Egy jármű berendezése technikával körülbelül 50.000 euróba került.

A Parádé verőfényes napsütéssel (28 C°) indult, ami az esti órákig kitartott és csak egyszer zavarta meg egy kisebb eső. A 14. Love Parade mottója az “Access Peace” volt, amit egy hatalmas partyval koronáztak meg. A lemezjátszók mögött Dr Motte-val együtt olyan világhírű dj-k szolgáltatták a zenét mint Westbam, Paul van Dyk vagy Miss Kittin. Az emberek önfeledten táncoltak, minden mást elfelejtve és boldogan ünnepeltek a techno korszakának egyre változatosabb dallamaira.

Love Parade videó 2002:

 

2003

Időpont: július 12.
Résztvevők száma: 750.000
Helyszín: Berlin
Utca: Június 17. utcája
Mottó: Love Rules
Kamionok száma: 30

 

Az évente megrendezésre kerülő esemény, amely 1989-ben kezdődött – mint az akkori radikális “rave” mozgalom része -, azóta világszerte elismert lett, mint egy nemzetközi turisztikai attrakció. A Love Parade kezdetben politikai demonstrációnak indult a költségek minimalizálása végett, azonban két szervezetet is létrehoztak az idő folyamán a Love Parade név bejegyzése és védjegye miatt. Ez annyit jelent, hogy ettől a pillanattól nem csak a CD-k után járt a jogdíj a Love Parade szervezésének, hanem különféle jogdíjakat szedhet be a Love Parade név használata után a kluboktól, előadóktól, de még a TV csatornáktól is, pl. német VIVA és MTV.

Ennek eredménye az lett, hogy több ellenzéki frakció is elzárkózott az esemény támogatásától, mondván, hogy túl üzleties. Az állandó stressz és a parádé késői jóváhagyása ebben az évben megmutatkozott: Mindössze 30 kamion volt és egy kicsivel több, mint fele annyi látogató, mint 2000-ben. Szokás szerint 14 órakor kezdődött el az igazi őrület, amit egy kevés eső zavart meg, de a látogatók hangulatát ez nem befolyásolta, ezért csak egy gyors felfrissülésnek fogták fel. A felvonulás végén, a nap ismét sugárzott és a látogatók maguk is egyesültek a felejthetetlen élménnyel. Az idén sem volt hiány világhírű dj-kből, ami szintén fokozta a lelkesedést.

A LineUp:

8.00 – 18.20 : Umek
18.20 – 18.40 : LaDiDa
18.40 – 19.00 : Chrysler
19.00 – 19.20 : Moguai
19.20 – 19.40 : Tomcraft
19.40 – 20.00 : Rush
20.00 – 20.05 : DR.MOTTE beszéde
20.05 – 20.25 : Tom Novy
20.25 – 20.45 : Lexy
20.45 – 21.05 : Felix da Housecat
21.05 – 21.25 : Chris Liebing 21.25 – 21.45 : Hell
21.45 – 22.05 : Pete Tong
22.05 – 22.25 : Roger Sanchez
22.25 – 22.45 : WestBam
22.45 – 23.05 : Paul van Dyk
23.05 – 23.25 : Dr.Motte
23.25 – 23.30 : Love Parade Compilation

 

Love Parade videó 2003:

 

2004

A Love Parade 15 év után először elmarad

A Parádé tervezett időpontja előtt három hónappal még nem született megállapodás a szponzorok és a berlini vezetők között. Alig több mint fél millió látogatóval számoltak a szervezők és mivel a tavalyi évet több mint 600 ezer dolláros veszteséggel zárták, így a gazdasági hanyatlás hatására a főszponzorok sorra visszaléptek. Úgy gondolták, hogy a tavalyi év volt az “utolsó tánc” a Love Parade életében, ezért úgy döntöttek, hogy nem támogatják idén a rendezvényt. A szervezők bejelentették, hogy 2004-ben nem kerül sor az esemény megrendezésére, finanszírozási nehézségek miatt.

A Love Parade költségei meglehetősen magasak: 300-400.000 Euro (kb. 100 millió forint). A német jog szerint az államnak kell fizetnie a politikai tüntetéseket, valamint a takarítást az utcán a demonstrációk után Németországban. Abban az esetben viszont, ha kereskedelmi szál fűződik az eseményhez, akkor a szervezőknek kell mindezt megfizetni.

Ebben az évben azonban számos klub támogatta a Love Weekend megmozdulást, mely egy mini találkozó volt az elmaradt Love Parade helyén és a részvevő klubok 3 napig nyitva voltak egyhuzamban.

Emellett egy zenei magazin a Partysan, július 10-ére szervezett egy demonstrációt a Love Parade megóvásáért, aminek a mottója a “Fight The Power” volt. A megmozdulás részben a régi parédé útvonalán a Kurfürstendammon zajlott. A szervező információi szerint 20.000 ember vett részt a felvonuláson. Sajnos a tüntetés nem hozta meg a várt hatást.

Az év végén Fabian Lenz a Love Parade GmbH ügyvezető igazgatója lemondott.

 

2005

Ebben az évben sem oldódott meg a finanszírozási probléma, így idén is elmaradt a Love Parade

A party függőknek és techno rajongóknak idén le kell mondaniuk Németország legnagyobb szabadtéri rendezvényéről. Az elmúlt 15 évben a Love Parade már nem csak egy techno fesztiválnak számított, hanem Berlin egyik legmeghatározóbb jelképévé vált. A korai Love Parade látogatói nem pusztán divatból öltöztek különc módon, hanem, hogy elfogadtassák a szabadelvű gondolkozást, különös tekintettel a homoszexualitásra.

A Love Parade szóvivője egy szerdai napon megerősítette az esemény törlését. A részvényesek úgy döntöttek, hogy már nincs elegendő idő a tervezett találkozó időpontjáig (július 9.) arra, hogy potenciális szponzorokkal tárgyalásokat folytassanak. Korábban már több nagy vállalat, mint a Samsung és a T-Mobile is visszavonta támogatási kötelezettségvállalásait. Így fogalmaztak:

…”Nagyon sajnáljuk, hogy idén sem kerül megrendezésre a Love Parade. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy konstruktív megoldásra jussunk az állammal. Ha minden partner összefog 2006-ban ismét sor kerül a Love Parade-ra szülővárosában, Berlinben”…

A Parádé mozgató rugója mindig is a zene volt, de akkoriban mikor a rendezvény indult, a techno zene még olyan közvetítőerőt jelentett, ami hovatartozástól függetlenül egy életérzést testesít meg. A parádé 99-ben érte el csúcspontját (1.500.000 résztvevő), de az elkövetkező években a nézőközönség csökkenése miatt már folyamatos anyagi nehézségekkel küzdött.

 

2006

Időpont: július 15.
Résztvevők száma: 1.200.000
Helyszín: Berlin
Utca: Június 17. utcája
Mottó: The Love Is Back
Kamionok száma: 38

 

Ebben az évben valami történt. Két év kényszerszünet után az elektronikus zenei felvonulások szülőatyja, a Love Parade újra visszatér. 2006. február 21-én a Love Parade GmbH új szóvivője Maurice Maué, bejelentette egy sajtótájékoztatón, hogy az elmúlt évek számos problémái ellenére, most új szponzorokkal és még újabb koncepcióval 2006 július 15.-én ismét megrendezik Berlinben a világhírű zenei felvonulást!

Egy új fitness stúdió lánc, a McFit volt a felvonulás egyik legnagyobb támogatója. A McFit 7 számjegyű összeget ígért többek között arra, hogy a parádé után ismét tisztába teszi a várost, és talán pont ezzel a lépéssel sikerült megenyhíteniük a szigorú városvezetőket. Bámulatos módon minden a terv szerint ment, de úgy tűnt Dr Motte nem ért egyet a parádé új struktúrájával olyannyira, hogy ennek hatására visszavonult a szervezéstől és a 2006-os rendezvényen sem jelent meg. Ezen kívül volt egy radikális különbség az elmúlt parádék és a 2006-os között, miszerint a Love Parade GmbH innentől már igényelte a részvételi díj fizetését. Ez azt jelenti, hogy a klubok és a fellépők ugyanannyi eséllyel fognak rendelkezni ahhoz, hogy a szponzorok erősebb megjelenést kölcsönözzenek a jelenlétüknek.

Az idei felvonulás témája, a “The Love Is Back” – “A szeretet visszatér”, ami találó elnevezés volt. Ismét előkerültek a szexi ruhák, toll-boák, zöld plüss bilincsek és a rajongók legújabb elképesztő ruha kreációi. A lelkesedés egyedülálló volt, 1.200.000 raver (a rendőrség adatai szerint csak 500.000) ünnepelt békésen és szabadon Berlin közepén. A techno az évek során folyamatosan fejlődött és rengeteg stílust hozott létre magának. Az új és újabb variációk fülsiketítő dübörgése egyre több élő elektronikával kísérte végig az egész rendezvényt a látogatók nagy örömére. Péntektől vasárnapig before és afterpartyk kísérték a nagy felvonulást. A parádén 19 különböző nemzet képviselte magát járműveivel, valamint több nemzetközi dj jött el a világ minden pontjáról. A legendák között volt Paul Van Dyke, Westbam, ATB és Tiesto is. A 2006-os év igazán különlegesre sikerült és minden bizonnyal nem ez volt az utolsó a parádé életében.

Berlin polgármestere Klaus Wowereit így nyilatkozott:
…”Berlin az első számú zenei város Németországban és ez a tény újra lenyűgözően bebizonyult. A Love Parade reneszánszát éli? Hihetetlen!”…

Love Parade videó 2006:

 

2007

Időpont: augusztus 25.
Résztvevők száma: 1.200.000
Helyszín: Essen
Utca: Karolinger Straße
Mottó: Love Is Everywhere
Kamionok száma: 27

A 2007-es Love Parade sem indult simán. A szervezők 2007.07.07.-re szerették volna megrendezni a mega parádét, azonban a szenátus a hiányzó biztonsági tervek miatt február 21-én törölte a berlini eseményt. Semmilyen engedélyt nem voltak hajlandóak kiadni ezért számtalan közeli várossal elkezdődtek a tárgyalások, majd a szervezők bejelentették július 21.-én, hogy a rendezvény az elkövetkezendő öt évben a beköltözik a Ruhr vidékre. Egy több állomásos rendezvénysorozat ötletét dolgozták ki, miszerint a következő öt évben mindig más-más városban tartják meg a Love Parade-ot.

Az első eseménynek Essen adott otthont 2007. augusztus 25-én, melyre 1,2 millió ember volt kíváncsi. A 2007-es mottó a ” Love Is Everywhere” ismét találó volt, mert hiába a megváltozott helyszín “A szeretet mindenütt jelen van”. Az idén 7 országból összesen 27 kamion vett részt a parádén, amik Dél-Afrika, Ausztrália, Hollandia, Argentína, Mexikó, Spanyolország és Németországból érkeztek. Mint mindig a felvonulás 14 órakor vette kezdetét, ahol a járművek alig tudtak haladni a hömpölygő tömegben.

A 2,5 km hosszú vándorlási útvonalán, olyan hírességek mint Disco Boys, Sono, Tocadisco, Frank Lober, Marusha és Kosheen biztosították a jó hangulatot. A tánc szerelmeseit már az út mentén lévő akadályok sem tudták megállítani, így nem volt furcsa jelenség egy-egy közlekedési jelzőlámpán vagy lámpaoszlop tetején őrülten bulizó raverek látványa.

A záróünnepség 17 órakor vette kezdetét ahol fellépett többek között Chris Liebing, Booka Shade (live), Raresh, Phil Fuldner, MoguaiFairmont (live), ATB, Octave One (live), Bad Boy Bill, Marco Carola, Monika Kruse, Anthony Rother (live), Fedde Le Grand, Loco Dice, WestBam és Moby is.

A techno-dance rajongók önfeledt ünneplése egy gigantikus táncparketté változtatta Essent. Másnap a City Center alapos takarítása után senki sem mondta volna meg, hogy előző nap még megközelítőleg 1,2 millió embert látott vendégül a város, így probléma mentesen és sikeresen zárhatták az évet a szervezők.

Love Parade videó 2007:

 

2008

Időpont: július 19.
Résztvevők száma: 1.600.000
Helyszín: Dortmund
Utca: Bundes Straße 1 (B1)
Mottó: Highway to Love
Kamionok száma: 40

 

A tavaly Essen-ben visszatérő parádé óriási sikerén felbuzdulva, a szervezők 2011-ig előre megtervezték a Love Parade helyszíneit, hogy így a világ népszerű nagyvárosaiba invitálják a parádé és elektronikus zene híveit. Második éve zajlik a parádé a Ruhr-vidéken, így 18. születésnapját Dortmundban ünnepelhette a Love Parde. A felvonulás 2 km-es ösvényen vezetett (Dortmund fő artériáján) a B1-es főúton végig haladva, egészen a Westfalen Hall-ig. 2008. július 18-a, péntektől (du. körülbelül 9 órakor) a B1 (Ruhr autópálya) zárva volt, a Nyugat-Dortmund autópálya útkereszteződés és a Märkischen Straße között. Az aktuális terv szerint 2008. július 20-án vasárnap, a késő reggel folyamán nyitották meg újra a B1-et. Ez a kivételes környezet premiernek számított a Love Parade történelmében, így innen kapta az idei év a mottóját ami a “Highway to Love” lett.

A hivatalos becslések szerint 1,6 millió ember vett részt a felvonuláson, ami máig rekordnak számít és meghaladta az előző csúcsot, ami 1999-ben 1,5 millió látogató volt. A sugárutak megteltek dübörgő kamionokkal, és a különc egyben színes partyarcok népes seregével. Az emberek egy nagy és szabad környezetben egyesültek a zenével és az élménnyel, tekintet nélkül nemre, fajra, szexuális vagy bármilyen más hovatartozásra. Ez egy olyan tapasztalat, ami semmi máshoz nem hasonlítható!

Ez volt az első alkalom, hogy a török elektronikus zene is képviselte magát saját járművel, amit “török örömök”-nek neveztek, ahol Ferhat ALBAYRAK, Törökország egyik legismertebb rádiós személyisége pörgette a lemezeket.

A teljes lista az kamionokról:

Love Parade 2008

– 1Live – Cologne / Németország
– Airport – Würzburg / Németország
– Bass Events – Aartselaar / Belgium
– Bullshit Bookings – Rodgau / Németország
– Butan Club – Wuppertal / Németország
– CSD Truck Tour / Limelightstars – Karlsruhe / Németország
– Couscous – Dortmund / Németország
– DJ Meeting / Prisma Nachterlebniswelt – Dortmund / Németország
– DJ Tunes.com & Toolroom Rec – Bochum / Németország-Egyesült Királyság
– Dockland / Heaven / Fusion – Muenster / Németország
– Dortmund – Dortmund / Németország
– DP Booking Johannesburg – Johannesburg / Dél-Afrika
– Dsights.com – Dortmund / Németország
– Electronic Music Events – Burghausen, Linz / Austria-Germany
– FridayDom & HeavensGate – Herne / Németország
– D-Nox and Friends – Eat-Buenos Aires / Németország
– SLS – Amsterdam / Hollandia
– Housekeeper – Dortmund / Németország
– Kazantip – Crimea / Ukrajna
Love Parade 2008– Lofi Society – Amsterdam / Hollandia
– Love Brasil – Sao Paulo / Brazília
– Ministry of Sound – London-Berlin / Németország-Egyesült Királyság
– Nature One / Syndicate – Koblenz / Németország
– Nova Pro / Love Trip from the Baltics – Riga / Lettország
– Partysan / Circle of Love – Willich / Németország
– Pioneer Pro DJ – Willich / Németország
– Poison Club – Düsseldorf / Németország
– Pulseradio.net – Sydney / Ausztrália
– Rave Line – Dates / Németország
– Reclaim the Underground – Rotterdam / Hollandia
– Smag – Essen / Németország
– Sunshine Live – Mannheim / Németország
– Tribe House – Neuss / Németország
– Tunnel – Hamburg / Németország
– Turkish Delights – Istanbul / Törökország
– Unlimited Sound – Marl / Németország
– Virtualnights.com & Flamingo Recordings – Essen / Németország
– Visionary Sound – Seoul / Dél-Korea
– Warehouse – Cologne / Németország
– ZuHouse Club – Dortmund / Németország

A Westfalennél 17 óra körül vette kezdetét a 7 órás össznépi kavalkádozás, ami hoszabb volt mint valaha. Az eseményen olyan neves dj-k tették tiszteletüket mint Paul Van Dyk, Armin Van Buuren, Richie Hawtin, Underworld, M.A.N.D.Y., Carl Craig, Dubfire és Anja Schneider.

A teljes LineUp:

Paul van Dyk, Armin van Buuren, Richie Hawtin, Moby, David Guetta, Westbam, Felix Kröcher, Carl Craig, Digitalism, DJ Hell, Anja Schneider, M.A.N.D.Y. , Underworld (live), Dubfire (live), Audio (live), Italoboyz (live), Märtini Brös & the Strings of love orchestra (live), Mousse T., Moguai, DJ Larse, Mike Litt, Tom Breu, Monika Kruse, Sebbo, Marc Miroir, Sonic, Daniel R., Coone, Dark-e, Binum, Q-IC, Ronald V, Greg C, Chicago Zone, E-Max, Playboy, Lethal MG, Mark with a K, Gave, DP, Manu Kenton, Frank Kvitta Vs. DJ Lukas, Paul Langley Vs. DJ Minupren, Patrick DSP Vs. Mo Franco, Frank Sonic Vs. Pasquale, Schwarzz, Ben Santo Vs. Nitram, SpaceDJz, Dj Rush, Pet Duo, Marco Remus, Sia Mac, Mike Kelly, Marcel B, Chris B, Dj Pierre, Martin Eyerer, Einzelkind, Tom Pooks, Mark”aMaZe”Jackus, Morgenklang(live), Claas Tiwa, Walldorf&Staedler, DJ Quicksilver, Caba Kroll, Frank “Zappel” Klemans, DJ Steven, DJ Steve O, DJ Masive, Mark Knight, Funkagenda, Martijn ten Velden, Patric la Funk, Paul Hartus, Eddie Thoneick, DJ Delicious, DJ Pearl, Juliet Sikora, Jeremy Crowle, Creative Primates, Nils Liebich, Martin Weck, Sebastian Rohde, Luna Tom, Carsten Helmich, Peter Jürgens, Daniel Kasprovicz, Nils König, Ante Perry, M. Petit, Global Deejays, Tune Brothers, Sunloverz, kidkane vs. Jewelz, Doc Phatt, Simo Flow, 2 Elements, The Admirals, Houseshaker, DJ Preacher, Eric Smax, Alex Bau, David Keno, Padre el Ferenco, Klaudia Gawlas, DB-R, Pet Duo, Elton D, Ravene Voluz, Vitor Lima, Edgard Fontes, Paul Manzon, Alex M.O.R.P.H. b2b Woody van Eyden, Menno de Jong, Sean Tyas, Ronald van Gelderen, Niki Belucci, Aly & Fila, Simon Patterson, Chriss Ortega, Sied van Riel, Elite, Pretty Pink, Funabashi, Leon Bolier vs Cliff Coenraad + Galen Behr, Paul Miller, Neil Moore, Oscar de la Fuente, Mike + Benny, DJ MOS, DJ Ondreij, DJ Leif Hatfield, DJ Sandrino, De Man Zonder Schaduw, Mike Ravelli, Miss Melera, Moritz, Olivier Weiter, Rauwkost (LIVE), Joachim Garraud, Andry Nalin, zuHOUSE Rocker, Chris Fable, Tune Brothers, Marcus Selka, Martin van Laak, Pascal Dior, Vinylshakerz vs. 666 Demon, DJ Defex, The Trumps (Live), DJ Doorkeeper, Top Rock DJ Team, Lissat&Voltaxx, DJane Betty Bizarre, Michael Lazar, Danny Oliveira, Joop, Antiphus.

Az idén először a Love Parade tiszteletére, a Star-Licharchtitekt Gert Hof egy speciális fény show-val készült ami 23:30-kor vette kezdetét. Az egyedi spotámpák 50 km magasan világították be Dortmund égboltját. Ez volt az első alkalom, hogy az egész felvonulást élőben közvetítette az RTL II, Viva, így több mint 53 országban követhették a televízión keresztül a nézők az eseményeket, például még olyan országokban is, mint Thaiföld és Argentína. Szintén kuriózumnak számított, hogy a Loveparade.com, a Dailymotion.com, a Freecaster.tv és a MySpace.com is live webstreamen keresztül továbbította a parádét. Az online nézők több különböző kameraállásból nézhették az élő közvetítést.

Dortmund mint úttörő, megelőzési stratégiákat alkalmazott, hogy elkerülje a problémákat:

– üveg tilalom az esemény megrendezése alatt.
– 100 “szerelem őr” osztott füldugót és óvszert a látogatóknak és nyújtott felvilágosítást az alkohol, drog és a védekezés nélküli szex veszélyeiről. A látogatottsághoz képes elenyésző volt a bűncselekmények száma. Ebben az évben 6 rablásért, 3 szexuális bűncselekményért és 40 lopásért tartóztatott le embereket a rendőrség, illetve 23 részvevőt állítottak elő kábítószer birtoklása és 49-et testi sértés miatt. Ezen felül még 177 partizót vett őrizetbe a rendőrség egyéb okból kifolyólag.

A Love Parade Dortmundban az eddigi legnagyobb táncparketten ünnepelte a saját történetét. Rainer Schaller a Love Parade ügyvezetője így nyilatkozott az esemény után:

..”Az együttműködésben részt vevő intézmények és szervezetek ismét kiemelkedően teljesítettek, és már nagyon várjuk, hogy a parádé jövőre Bochumban kerüljön megrendezésre”..

 

2009

A Love Parade ismét elmaradt

A 2009-es évben újra szomorú hírt kaptak a parádé rajongói. Azután, hogy a rendezvény átköltözött a Ruhr-vidékre, már satbilnak tűnt a jövője. Eleinte sokan kételkedtek az áthelyezés sikerében, mert a parádé igazi helye Berlinben volt, de a hitetlenkedők és a környezetváltozás ellenére a prádé sorra döntötte a látogatási rekordokat. Vegyük például a 2008-as évet amikor 1.600.000 ember vett részt az eseményen. A létszám növekedés annak is köszönhető volt, hogy egyre több és változatosabb fellépő jelent meg a palettán.

A terv az lett volna, hogy idén Bochum városában rendezik meg a Love Parade-ot, de sajnos a szervezet és a helyi hatóságok megrettentek attól, hogy túl sok ember látogatja majd meg a várost és ezt nem fogják tudni kezelni. Ennek kapcsán Bochum főpolgármestere a biztonsági megfontolásokra hivatkozva lemondta a 2009-es Love Parade megrendezését. Az indokhoz hozzá tartozott az is, hogy 2009 januárjában Bochum városa vasúti pályákról szóló építési műveletei túl közel lettek volna a parádé helyszínéhez. Így az EDM törölte a világ egyik leghíresebb szabadtéri rendezvényét. Ez elég különös megoldás volt, de egyben ésszerű is, mert az emberek biztonsága mindennél többet ér. Ha minden jól megy, a globális esemény jövőre ismét folytatódhat és Duisburgban megünnepelheti 21. születésnapját.

Rainer Schaller -t a Love Parade vezérigazgatóját kérdeztük, hogy miért nem volt 2009-ben Love Parade?

Rainer Schaller - a Loveparade vezérigazgatójaRainer Schaller:Ahogy valószínűleg hallottátok a médiában, ebben az évben elmaradt a Love Parade. A sok hónapos tárgyalások és a helyzet közeli vizsgálata után, a hatóságok nem támogatták a Loveparade megtartását a városban.

TS: Mi történt pontosan? Miért nincs Love Parade ebben az évben?

Rainer Schaller:Ez az év a Loveparade 20. születésnapja. Az elmúlt évben a Love Parade rekordot döntött; 1.6 millió látogatója volt Dortmundban. Ebben az évben ennél is több emberre számítottunk a 20. születésnap végett. Az infrastruktúra és létesítmények Bochumban nem alkalmasak ekkora tömeg fogadására. Mi több, az ottani metró vonal kiterjedt karbantartási munkái is gondot okoztak, hisz ezt nem lehet átütemezni a Love Parade miatt. Ezek a munkák megakadályoznák, hogy a látogatók többsége elérje a rendezvény helyszínét. Ezzel nem tudtunk számolni anno, így sajnos kénytelenek vagyunk elfogadni a jelenlegi helyzetet. Véleményünk szerint ezek a feltételek lehetetlenné teszik azt, hogy egy igazi, a 20 születésnapjához méltó Love Parade-et hozhassunk el az odalátogatóknak.

Ahogy mindig mondjuk: Ti vagytok a Love Parade. Értetek csináljuk évről évre! A Love Parade legnagyobb parti jelenleg a világban. Ebben az évben egyszerűen nem tudjuk megrendezni megfelelő színvonalon, melyet elvárnának tőlünk az emberek. Viszont ennél is fontosabb a rendezvényen részvevők biztonsága, amit jelen helyzetben – a nagy érdeklődés végett – nem tudnánk megfelelően biztosítani.

Képzeljétek el, hogy hónapok óta ezen dolgozunk. Tervezünk, problémákat oldunk meg, új ötletek születnek, melyek közül egyiket sem Bochumba találtak ki. Jelenleg a város erre nem áll készen. Számtalan előadóval tárgyaltunk; rengeteg partnerrel és szponzorral. Nem csak Ti, Ők és Mi is csalódottak vagyunk, hogy 2009-ben nem volt Love Parade. Ez egy olyan űr, amit nem tudunk betölteni.

TS: Miért nem vittétek át a helyszínt egy másik városba 2009-ben?

Rainer Schaller:A kérdésre könnyű választ adni. Szeretjük Németország ezen részét. A Love Parede itt van itthon és az évek alatt mérhetetlenül népszerűnek bizonyult.

TS: Korábban miért nem Duisburgba vagy Gelsenkirchenbe szerveztétek a Love Parade-et?

Rainer Schaller:A Love Parade nagyon alapos előkészületeket vesz igénybe. Nagy gonddal kell ellenőriznünk a helyi feltételeket. Ez rengeteg időt vesz igénybe. Duisburg elkezdte az átrendezéseket idén és támogatja a Love Parade ötletét 2010-ben. Gelsenkirchen talán 2011-ben szóba jöhet. Sietve megtervezni egy másik városba a Love Parade-et nem segített volna rajtunk. Az emberek nem érezték volna otthon magukat.

De mindennek van jó oldala. Elég időnk marad a 2010-es Love Parade-re és az időre most nagy szükségünk van. A kihívások a legutóbbi évek sikerei után nagyságrendileg növekedtek. Gondosan ellenőrizni fogjuk a közeli városokat és helyi feltételeket.

 

 

2010

Love Parade 2010Időpont: július 24.
Résztvevők száma: 1.400.000
Helyszín: Duisburg
Mottó: The Art of Love
Kamionok száma: 16

Egy év kényszerszünet után 2010. április 15-én a Belügyminisztérium és a kerületi kormány levelében hagyta jóvá a Love Parade finanszírozási stratégiáját, így a szervezők bejelentették, hogy július 24-én Duisburg fővárosa lesz az elektronikus ütemek rendezvényének házigazdája.

Adolf Sauerland, a város polgármestere így nyilatkozott:

..”Három évvel ezelőtt, a Ruhr-vidék igent mondott a Love Parade befogadására. És jó okkal. Az esemény hatalmas ember tömeget mozgósított, akik békésen ünnepeltek együtt a Dj-k által teremtett forró hangulatban. Szóval örülök, hogy Duisburg lehet 2010 Kulturális Fővárosa, ami a Love Parade-et vendégül látja. A Love Parade egy nagy lehetőség arra, hogy megmutassuk a világnak, milyen nyitott, toleráns és különösen izgalmas a mi városunk.”..

Duisburg adósságai az évek során már elérték a körülbelül 3 milliárd €-s összeget, ami 2010-ben várhatóan még 250 millió €-val fog növekedni, ezért a kilátástalan költségvetési helyzet miatt, az önkormányzat nem tudott anyagi forrásokat biztosítani az eseménynek. A számos partner támogatásának köszönhetően azonban sikerült megteremteni az anyagi fedezetet. A fő támogató a McFit fitness lánc volt, aki 3 millió €-t fektetett be a parádéba, amiből a helyiségek felújítását, a biztonsági intézkedéseket, a szállítási költségeket és a hulladékkezelést biztosították. Emellett a város kapott egy hat számjegyű összeget, amiből finanszírozhatja a biztonságot és a forgalmat.

A Duisburg Marketing Társaság (DMG) kezdeményezésére a klubélet indított egy akciót a “Partylifter”-t, aminek egy részét az önkormányzati kötelezettségekre fordították. A DMG létrehozott egy honlapot a partylifterduisburg.de-t, ahol a Love Parade rajongók kitűzőt vásárolhatnak, hogy így támogassák az eseményt. Három jól ismert DJ-vel megállapodtak, hogy pártfogolják a Partylifter lépéseket. DJ Hell, az egyik leghíresebb képviselője valamint kollégái Mijk van Dijk és Oliver Thon.

Az egyedülálló rendezvény helyszínét Duisburg egykori teherpályaudvar területére tervezték. Már februárba mintegy egymillió látogatóval számoltak, ami a hatóságoknak és a vonatok üzemeltetőinek, komoly kihívást jelentett, mert a központi pályaudvar alatti fejlesztés érdekében, még mindig élénk építési munkálatok folytak. Ezért a szkeptikus duisburgi rendőrséget és a tűzoltóságot eléggé felkavarta a gigantikus dance party híre. Essen városa már ekkor jelezte, hogy kész otthont adni a Love Parade-nek és örömmel lesz Kulturális Főváros újra 2010-ben.

Az idén a kamionok olyan országokból származtak, mint Oroszország, Hollandia, Spanyolország, Németország és Ausztrália. Az autók megtervezésének kreatív határait már semmi sem korlátozta az egyedi helyszínnek köszönhetően.

A kamionok listája – Float list of the Love Parade 2010:

Love Parade 2010

– 1Live – Cologne / Németország
– Sunshine Live – Mannheim / Németország
– Raveline – Cologne / Németország
– Nature One & Syndicate – Koblenz / Németország
– Virtualnights.com & Beatport.com – Essen-Berlin / Németország
– Sensation – Düsseldorf / Németország
– Brasil – São Paulo / Brazília
– Pulse Radio – Sydney / Ausztrália
– Smag – Essen / Németország
– Dream – Berlin / Németország
– Cuscus & Zoo Project Ibiza – Ibiza-Dortmund / Németország-Spanyolország
– Gastenzondergrenzen – Amsterdam / Hollandia
– Ultrasound club meets 100 – Duisburg / Németország
– Ship Of Fools – Ameland, Hollandia
– DAR Records – Moscow / Oroszország
– Tunnel – Hamburg / Németország

Az egykori pályaudvar területének egy bejárata volt, ahová egy 300 méter hosszú, keskeny alagúton vezetett az út. A nagyszínpad az északi, a “Love Stage” pedig a déli részen helyezkedett el. Az ipari park varázsa, a díszlet, a fény, a tökéletesen beállított színpad és könnyű kialakítás mind garantálta a lélegzetelállító vizuális élményt.

Hála a Live-Stream-Portal együttműködésének, az idén először már HDTV minőségben lehetett figyelemmel követni, a Love Parade eseményeit az interneten, ahol a néző volt a rendező. A több mint 30 kamera állásból, saját egyedi programot állíthattak össze az online megfigyelők. A WDR TV állomás szintén élőben közvetített a parádéról kb. 6 órán át.

A parádé idén is 14 órakor vette kezdetét a hat ország 16 kidolgozott kamionjával. Őrületes tömeg gyűlt össze és az emberek még mindig csak jöttek és jöttek. Kuriózumnak számított, hogy a DJ és zenei producer, Anthony Rother első alkalommal írt himnuszt a parádé idei mottójával, ami a “The Art of Love” volt. Innentől minden évben más DJ fogja összeállítani az aktuális mottóhoz a himnuszát. A világhírű DJ-kből az idén sem volt hiány, ami az őrületet egyre csak fokozta.

Line-Up Nagyszínpad (17-24 óra):

Love Parade 2010– Tiesto
– David Guetta

– Anthony Rother
– Booka Shade
– Westbam
– Fedde Le Grand
– Tiefschwarz
– Monika Kruse
– Boys Noize
– M.A.N.D.Y.
– ATB
– Pan-Pot
– Mathew Jonson
– Mark Knight
– Dapayk
– Gustavo Bravetti

Line-up Love-Stage
(15-24 óra):

– Boris Dlugosch
– Tom Novy
– Moonbootica
– Alex Bau
– Felix Kröcher
– Moguai
– u.v.a.

A Love Parade egy modern mítosz. Eredetileg demonstrációként indult, majd az évek során olyan eseménnyé fejlődött, amely lehetővé teszi, hogy a hasonló gondolkodású emberek a világ minden tájáról összegyűlve békés és nyugodt keretek között ünnepeljenek. A rendezvény minden évben remekül tükrözte a jelenlegi globális elektronikus trendeket, ami már messze túlmutatott Németország határain.

..de váratlan, tragikus esemény történt! Talán örökre vége a Love Parade-nek?

Gyász és megdöbbenés uralta 2010. július 25-én vasárnap Németországot, egy nappal azután, hogy Duisburgban a világ legnagyobb technozenei fesztiválja valóságos horrorrendezvénnyé vált. A vasárnap délelőtti mérleg: 19 halott és több mint 340 sebesült, közülük többnek az állapota válságos.

Loveparade 2010 Tragédia

A duisburgi rendezvényre – az immár hagyományos LoveParade-re – a technozene rajongói gyűltek össze. A részvevők száma hírek szerint meghaladta az egymilliót. A pánik az egykori teherpályaudvarnál, a rendezvény közelében, egy alagútban tört ki. Szemtanúk arról számoltak be, hogy rendőrök emberek ezreit próbálták visszatartani attól, hogy bejussanak a Love Parade már túlzsúfolt területére. A körbekerített területnél az emberáradat összesűrűsödött, egyesek már vissza akartak fordulni. Az alagút szűknek bizonyult, nem lehetett se előre, se hátra menni. A hazafelé, illetve a rendezvényre tartó emberek körében pánik, dulakodás tört ki, és az emberek egymást taposták agyon.

Angela Merkel kancellár és Christian Wulff államfő mélységes megdöbbenésének adott hangot a történtek miatt, és azonnali vizsgálatot követelt. Szombat esti értesülések szerint a szervező hatóságok, de a rendőrség is súlyos mulasztásokat követtek el, és mind többen követelték a felelősség feltárását – jelentette Pietsch Lajos, az MTI tudósítója.

Loveparade 2010 Tragédia

A rendezvényt biztonsági okokból azonnal nem szakították meg, hogy a pánikot ne fokozzák tovább. A német vasút rendkívüli szerelvényeket indított a helyszínre az emberek elszállítására, és hasonló célból több száz busz érkezet Duisburgba. A sebesülteket mentőhelikopterek szállították el. Szombat késő este a rendezvénynek hivatalosan is véget vetettek. Késő esti értesülések szerint több személyt újra kellett éleszteni, és a hatóságok nem zárták ki, hogy a halálos áldozatok száma tovább növekszik. Este még csak 15 halottról szóltak a hírek, de a késő éjszaka órákban tovább nőt a tömegpánik áldozatainak száma: a legújabb jelentések szerint 16 ember a helyszínen vesztette életét, s további két ember a kórházba szállítást követően halt bele sérüléseibe. A vasárnap délelőtti mérleg már 19 halott és több mint 340 sebesült.

Loveparade 2010 Tragédia

A történtek rendkívüli sokkot okoztak Németországban. A hatóságok külön telefonvonalat létesítettek, amelyen keresztül a hozzátartozók érdeklődhetnek. A technozene rajongóinak partiját harmadik alkalommal rendezték meg a Ruhr-vidéken, korábban – 20 éven át – mindig Berlin volt a helyszín. A nyitott teherautók, rajtuk a zenekarokkal azonban a korábbi évektől eltérően nem a belvároson keresztül hajtottak végig, hanem körbejártak a lezárt területen.

Hannelore Kraft, Észak-Rajna-Vesztfália tartomány újdonsült miniszterelnöke részvétét nyilvánította az áldozatok hozzátartozóinak. “Az egész tartomány, az egész ország gyászol” – hangsúlyozta Hannelore Kraft.

A szombaton Duisburgban történtek sokak szerint – legalábbis rövid távon – a Love Parade-rendezvények jövőjét kérdőjelezik meg.

2011

A Loveparade csapat közleménye

Love Parade Tragédia 2011..”Érthetetlen tragédia történt Duisburgban a Love Parade-en 2010 július 24-én. A szörnyű képek, melyeknek szemtanúi voltunk kitörölhetetlen emlékek. 21 ember meghalt és még sokan megsebesültek. A Love Parade csapat gyászolja az áldozatokat, mélységesen sajnálja a sebesülteket és családjaikat a szenvedésükért. Következésképpen a tragédia és az áldozatok tiszteletére a Love Parade-re már nem kerül sor.”..

2022 – A Love Parade visszatérhet

A szervezők szeretnék elérni, hogy a love parade az UNESCO világörökség részévé váljon és az eredeti szisztéma alapján újra megrendezhessék az esemény az egykori berlini helyszínen. Ehhez 1.500.000 EUR-ra van szükségük, melyet adományokból igyekeznek fedezni. Jelenleg már közel 400.000 EUR-t gyűjtöttek, amit több mint 24.000 raver dobott össze. A tervezett vonulás: 2022.07.09

a love parade visszatér 2021 2022

« ♫ TECHNO Története
Így használd, tárold és ápold a TECHNO pólód, hogy sokáig szép maradhasson »